Ce pensie vei obține după 35 de ani de muncă. Suma e infimă față de cât ai cotizat

Ultima actualizare:

După 35 de ani de muncă, un pensionar mai primește doar jumătate din cât a cotizat. În medie, românii primesc pensie doar 12 ani după ce ies din activitate, potrivit unor calcule făcute de Antena3.ro.

Fiecare român cotizează la pensie 21,25% din salariu Foto: Facebook
Fiecare român cotizează la pensie 21,25% din salariu Foto: Facebook

Economistul Adrian Codîrlașu, a declarat pentru Antena3.ro, că un pensionar nu apucă să primească înapoi de la stat, sub formă de pensie, tot ce a cotizat. Fiecare român cotizează la pensie 21,25% din salariu. 

Dacă luăm exemplul unui salariu minim pe economie de 3.000 lei brut, putem să spunem că se duc la sistemul public de pensii 595 de lei lună de lună, iar după 35 de ani de muncă, dacă salariul rămâne același, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei. 

Cât dă un român statului după 35 de ani de muncă

Potrivit antena3.ro, românii cotizează timp de 35 de ani, atât cât este stagiul de cotizare, și reușesc să vireze la bugetul de stat aproximativ 50.000 euro. 

Însă după ce iese din activitate, un român reușește să încaseze sub formă de pensie de la stat doar aproximativ 30.000 euro. Asta înseamnă că 20.000 euro sunt bani care rămân la stat, la sistemul public de pensii și sunt redistribuiți. 

Sistemul de pensii, ineficient

Economiștii spun că se întâmplă acest lucru pentru că sistemul de pensii este ineficient. Pe de o parte, sunt români care sunt angajați și cotizează lună de lună la stat și, pe de altă parte, avem o serie de optimizări fiscale și scutiri de taxe. 

Când te poți pensiona

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

Ce categorii de români vor avea pensiile scăzute

Reamintim că mii de români ar urma să aibă pensii mai mici după ce se va face recalcularea, a fost anunțul ministrului Muncii Marius Budăi. Toate pensiile care depășesc valoarea salariului, indiferent de categoria socio-profesională din care fac parte beneficiarii, vor fi recalculate. 

,,Vor fi recalculate acele pensii care depășesc cuantumurile veniturilor casate în timpul activității. Este vorba despre absolut toate pensiile care depășesc valoarea salariului, absolut toate pensiile indiferent de categoria socioprofesională din care fac parte beneficiarii lor”, a declarat Marius Budăi pentru RomâniaTV.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net