Ce se ascunde sub tabloul „Mona Lisa”. Descoperirea a fost făcută după o radiografie cu raze X

Mona Lisa, cunoscută și sub numele de La Gioconda, este soția lui Francesco del Giocondo. Acest tablou este pictat cu ulei pe lemn. Dimensiunea originală a lucrării este de 77 x 53 cm, este deținută de Guvernul Franței și se află pe peretele din Luvru din Paris, Franța.

Pictura este deținută de Guvernul Franței. Foto: Click.
Pictura este deținută de Guvernul Franței. Foto: Click.

Tehnica sfumato a lui Leonardo da Vinci

Această figură a unei femei, îmbrăcată în moda florentină de la acea vremea și așezată într-un peisaj vizionar, muntos, este un exemplu remarcabil al tehnicii sfumato a lui Leonardo de modelare moale, puternic umbrită. Expresia enigmatică a Mona Lisei, care pare atât atrăgătoare, cât și distanță, a dat portretului faimă universală. Iată 11 fapte pe care s-ar putea să nu le știi despre această capodoperă:

1. A trăit cu Francois I, Ludovic al XIV-lea și Napoleon

Deși da Vinci a început să lucreze la capodopera sa în timp ce locuia în Italia natală, nu a terminat-o până când s-a mutat în Franța la cererea regelui Francois I. Regele francez a expus pictura în palatul său Fontainebleau, unde a rămas timp de un secol. Ludovic al XIV-lea l-a mutat în marele Palat de la Versailles. La începutul secolului al XIX-lea, Napoleon Bonaparte a păstrat pictura în budoarul său, scriu ci de la LeonardodaVinci.net.

2. Unii istorici cred că Mona Lisa este un autoportret al lui Leonardo da Vinci.

Leonardo da Vinci a murit în 1519 și este înmormântat într-un castel francez. Comitetul Național pentru Patrimoniul Cultural al Italiei desfășoară o anchetă și intenționează să-i dezgroape craniul. Vor să reconstruiască fața lui Leonardo, folosind tehnologia în stil CSI. Va semăna el cu misterioasa Mona Lisa?

3. Pictura are propria ei cameră în Muzeul Luvru din Paris.

După ce Luvru a lansat o campanie renovare de patru ani, 6,3 milioane de dolari în 2003, pictura are acum propria sa cameră. Un tavan de sticlă lasă să pătrundă lumina naturală, o vitrină de sticlă rezistentă la spargere menține o temperatură controlată de 43 de grade F. și un mic reflector scoate în evidență adevăratele culori ale vopselelor originale ale lui da Vinci.

4. Nu este picatat pe o pânză

Celebra capodopera a lui Da Vinci este pictată pe o scândură de plop. Având în vedere că era obișnuit să picteze lucrări mai mari pe tencuială udă, o scândură de lemn nu pare atât de ciudată. Pânza a fost disponibilă artiștilor încă din secolul al XIV-lea, dar mulți maeștri ai Renașterii au preferat lemnul ca bază pentru micile lor opere de artă.

5. Jackie Kennedy "a invitat" pictura în vizită

De-a lungul secolelor, oficialii francezi au lăsat rar pictura din vedere. Cu toate acestea, când prima doamnă Jackie Kennedy a întrebat dacă tabloul ar putea vizita SUA, președintele francez de Gaulle a fost de acord. „Mona Lisa” a fost expusă la National Gallery of Art din Washington D.C. și apoi la Metropolitan Museum of the Arts din New York City.

6. Un hoț a făcut-o celebră

Deși în lumea artei pictura fusese întotdeauna o capodoperă recunoscută, abia atunci când a fost furată, în vara lui 1911, va capta atenția publicului larg. Ziarele răspândesc povestea furtului în întreaga lume. Când pictura s-a întors în sfârșit la Luvru doi ani mai târziu, practic întreaga lume a aplaudat.

7. Picasso era suspectat de furt

În timpul anchetei, jandarmii au mers până acolo încât i-au chestionat pe cunoscuți dizidenți de artă precum Pablo Picasso despre furt. Ei l-au arestat pentru scurt timp pe poetul Guillaume Apollinaire, care spusese odată că tabloul ar trebui ars. Suspiciunile lor s-au dovedit a fi nefondate.

8. „Mona Lisa” a primit o mulțime de scrisori de dragoste și flori

De când pictura a ajuns pentru prima dată la Luvru în 1815, „Mona Lisa” a primit o mulțime de scrisori de dragoste și flori de la admiratori. Are chiar și propria ei cutie poștală.

9. Nu toată lumea o iubește

Diferiți vandali au încercat să îi facă rău renumitei capodopere a lui da Vinci, iar 1956 a fost un an deosebit de prost. În două atacuri separate, o persoană a aruncat acid în pictură, iar o altă persoană a aruncat cu o piatră. Daunele sunt slabe, dar totuși vizibile. Adăugarea de sticlă antiglonț a respins atacurile ulterioare cu vopsea spray în 1974 și o ceașcă de cafea în 2009.

10. Ea nu poate fi cumpărată sau vândută.

Cu adevărat de neprețuit, pictura nu poate fi cumpărată sau vândută conform legii franceze privind patrimoniul. Ca parte a colecției Luvru, „Mona Lisa” aparține publicului, iar prin acordul popular, inimile lor îi aparțin.

11. Este făcută în 4 versiuni

Tabloul „Mona Lisa” este scris în patru versiuni După radiografia cu raze X a pânzei, s-a constatat că alte trei versiuni originale ale picturii sunt conținute sub imaginea finală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net