Cea mai scurtă domnie din istorie! Cine este monarhul care a stat pe tron doar 20 de minute

Monarhia nu este deloc străină de diverse recorduri și premiere, fie că vorbim despre acțiunile întreprinse de diverșii suverani, ori despre simpla perioadă în care au stat pe tron. Iar în privința longevității, părerile sunt mult mai împărțite decât am bănui atunci când vine vorba despre cei mai longevivi monarhi. Însă, la polul opus, domnia de doar 20 de minute a unui rege este considerată de mulți drept cea mai scurtă din istorie.

Ludovic al XIX-lea a domnit doar 20 de minute
Ludovic al XIX-lea a domnit doar 20 de minute

Monarhii din întreaga lume nu s-au dat niciodată în lături de  a lăsa în urmă recorduri care să le mențină vie amintirea. Fie că vorbim despre construcții monumentale, campanii militare, perioade de dezvoltare economică, ori, chiar simpla perioadă de domnie. Iar dacă în cazul celor mai longevivi monarhi părerile sunt unele împărțite, potrivit informațiilor oferite de către atlas-geografic.net, lucrurile stau cu totul altfel atunci când vorbim despre cea mai scurtă domnie din istorie.

Această onoare dubioasă ar aparține, se pare, regelui francez Ludovic al XIX-lea, care deține recordul pentru cea mai scurtă domnie. Mai precis, el s-a putut numi rege al Franței pentru o perioadă de doar 20 de minute. În vârstă de 55 de ani atunci când a urcat (și a și coborât) de pe tron, Ludovic a preluat puterea în Franța în timpul Revoluției din iulie, în anul 1830. Tatăl lui, Carol al X-lea, abdicase tot din cauza turbulențelor provocate de Revoluție, iar deși fiul său nu intenționa să renunțe la putere, mulțimea adunată în jurul palatului său a reușit să îi schimbe, rapid, decizia.

Ludovic al XIX-lea a domnit doar 20 de minute

Astfel, după doar 20 de minute după ce a devenit rege al Franței, Ludovic a luat cea mai importantă decizie a domniei sale: a abdicat. Tronul a revenit, apoi, nepotului său, Henric al V-lea. În vârstă de doar 10 ani, tânărul rege a avut o domnie „îndelungată”, de doar o singură săptămână. De abia cu încoronarea următorului rege s-a mai calmat criza politică din Franța. Însă Ludovic al XIX-lea, după cele 20 de minute petrecute pe tron, a plecat în exil pentru tot restul vieții sale, el decedând în anul 1844.

La polul opus, regele cu cea mai lungă domnie vine tot din Franța, fiind vorba despre Ludovic al XIV-lea, mai bine cunoscut și ca „Regele Soare”. El a domnit vreme de 72 de ani, iar pe locul doi vine regine Marii Britanii, Elisabeta a II-a, cu o domnie de 70 de ani.

image
image
image
image
image
image
pablo escobar foto profimedia
venezuela profimedia jpg
casatorie creier jpg
james barry colaj captura video jpg
Mita doctor plic FOTO Shutterstock jpg
barfitoare evul mediu captura video jpg