Cum a scăpat Hitler din Primul Război Mondial. Povestea soldatului care i-a cruțat viața: „Dacă aș fi știut cine era, nu l-aș fi lăsat să plece”

Ultima actualizare:

Henry Tandey a fost un soldat britanic care a devenit cel mai decorat militar cu grad de soldat din Primul Război Mondial, cunoscut nu doar pentru actele sale de eroism, dar și pentru o alegere controversată care i-ar fi marcat viața. În timpul unei bătălii cruciale din 1918, Tandey ar fi cruțat viața unui soldat german rănit, despre care se spune că era nimeni altul decât Adolf Hitler. Această poveste, care a ieșit la suprafață înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, a ridicat numeroase întrebări cu privire la veridicitatea evenimentelor.

Hitler. Foto: arhiva.
Hitler. Foto: arhiva.

Tandey, soldatul care s-a remarcat în cele mai grele bătălii din timpul Primului Război Mondial

Tandey s-a remarcat în câteva dintre cele mai grele bătălii din timpul Primului Război Mondial. A luptat la Somme în 1916, unde a fost rănit la picior, și la Passchendaele în 1917, unde a suferit din nou răni. Însă momentul care l-a plasat în centrul atenției istorice a avut loc la Canal de St. Quentin, pe 28 septembrie 1918. Infanteria germană se retrăgea, iar Tandey, aflat în mijlocul luptei, a fost pus în fața unei alegeri care, fără să știe atunci, avea să devină una dintre cele mai discutate decizii din istoria secolului XX.

Conform poveștii, un caporal german rănit și neînarmat a apărut în câmpul vizual al lui Tandey. În loc să tragă, a ales să-l cruțe, lăsându-l să plece. Acest caporal, susține legenda, era Adolf Hitler. Deși la acel moment gestul său părea să fie unul de milă față de un inamic rănit, în anii ce au urmat, acest act a dobândit o semnificație aproape tragică, având în vedere ceea ce Hitler avea să devină: liderul Germaniei naziste și unul dintre cei mai responsabili pentru izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial și milioanele de victime care i-au urmat.

Tandey: „Dacă aș fi știut cine era, nu l-aș fi lăsat să plece”

Povestea a căpătat contur în mod special după ce, în 1938, Hitler i-ar fi povestit premierului britanic Neville Chamberlain despre acest moment. În timpul vizitei lui Chamberlain la reședința lui Hitler în Bavaria, liderul nazist i-ar fi arătat o pictură în care apărea un soldat care transporta un camarad rănit. Tabloul, realizat de artistul italian Fortunino Matania, îl reprezenta pe Henry Tandey în timpul Bătăliei de la Ypres, în 1914. Hitler i-ar fi spus lui Chamberlain că soldatul din pictură era același care i-a cruțat viața în 1918, și că ar dori să-i mulțumească.

Reacția lui Tandey la această revelație a fost marcată de regret. Într-un interviu acordat unui ziar în 1940, Tandey a spus: „Dacă aș fi știut cine era, nu l-aș fi lăsat să plece”. Această afirmație ilustrează povara morală pe care a purtat-o pentru restul vieții, gândindu-se la milioanele de oameni care și-au pierdut viața din cauza deciziilor ulterioare ale lui Hitler.

Cu toate acestea, istoricii au ridicat întrebări serioase despre veridicitatea poveștii. Există discrepanțe în ceea ce privește cronologia evenimentelor. Pe 28 septembrie 1918, când a avut loc bătălia de la Canal de St. Quentin, Hitler ar fi fost în permisie în Germania, ceea ce face imposibilă întâlnirea dintre el și Tandey în acel moment. De asemenea, nu există dovezi clare care să ateste că Hitler și Tandey s-au întâlnit vreodată pe câmpul de luptă, fie la Ypres în 1914, fie în alte bătălii.

Această legendă ar putea fi doar o invenție menită să adauge un strat de mitologie în jurul lui Hitler, prezentându-l ca pe un om „salvat” pentru a-și îndeplini destinul. Totodată, faptul că Hitler era familiarizat cu pictura lui Matania și că a conectat-o cu propriile sale amintiri de război ar putea să fi alimentat această poveste.

Tandey a murit în 1977, la vârsta de 86 de ani, convins că el a fost cel care a avut ocazia să schimbe cursul istoriei, dar regretând că nu a tras atunci când a avut șansa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
demi moor jpg
hacker profimedia jpg
thunderstorm 3213885 1280 jpg
maini venetia jpg
Doburoku Matsuri jpg
Kamala Harris Donald Trump/ FOTO: Getty Images
blocuri la vanzare jpg
castelul Bethlen Haller jidvei2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net