„Ciudățenia” rasei umane: 50% dintre oameni preferă durerea fizică în loc să stea cu propriile gânduri

Ultima actualizare:

În prezent ne bucurăm de orice număr de stimuli ușor accesibili, fie că sunt cărți, videoclipuri sau social media. Însă, uităm să stăm singuri cu gândurile noastre. Majoritatea oamenilor par să prefere, mai degrabă, să facă orice altceva decât să stea, chiar dacă acel ceva este negativ. Potrivit unor studii, majoritatea oamenilor preferă durerea fizică în loc să petreacă între 6 și 15 minute într-o cameră singuri cu propriile gânduri.

50% dintre oameni preferă durerea fizică în loc să stea cu propriile gânduri / Foto: Pexels
50% dintre oameni preferă durerea fizică în loc să stea cu propriile gânduri / Foto: Pexels

În 11 studii s-a constatat că, de obicei, participanților nu le plăcea să petreacă 6 până la 15 minute într-o cameră singuri fără să facă ceva, mulți preferau durerea fizică în loc să stea cu propriile gânduri. Aleg oamenii să se detașeze de lumea externă? Și dacă o fac, este o experiență plăcută?

Gândurile lor erau „rătăcite”

Ei bine, conform rezultatelor recente ale sondajului răspunsul la prima întrebare este „nu foarte des”. 95% dintre adulții americani au declarat că au avut cel puțin o activitate în ultimele 24 de ore, cum ar fi să se uite la televizor, să socializeze cu prietenii sau o nouă persoană, ori să citească o carte sau ceva în mediul online, iar 83% au spus că nu au petrecut timp „relaxându-se sau gândindu-se”.

Așadar, în cadrul studiilor, participanții studenți au petrecut timp singuri într-o cameră goală, între 6-15 minute în funcție de studiu, după ce și-au depozitat toate bunurile, inclusiv telefoanele mobile. Li s-a cerut să petreacă timp cu propriile gânduri, singura regulă fiind să stea în cameră și să rămână treji. După această „perioadă de gândire”, participanții au răspuns la întrebări despre cât de plăcută a fost experiența, cât de greu a fost să te concentrezi, potrivit Science.

Majoritatea participanților au raportat că a fost dificil să se concentreze și că gândurile lor erau „rătăcite”, chiar dacă nu exista nimic în cameră care să le atragă atenția. Și, în medie, participanții nu s-au bucurat foarte mult de experiență.

Au preferat durerea fizică decât să stea cu propriile gânduri

În alt studiu, participanții putea sta acasă, făcând clic pe un link către un program Web atunci când erau singuri și fără distrageri, însă mulți au considerat că este dificil să urmeze aceste instrucțiuni: 32% au raportat că au „trișat” angajându-se într-o activitate externă. Același lucru s-a întâmplat și în restul studiilor. Astfel, a rezultat că majoritatea oamenilor nu se bucură să stea cu propriile gânduri și preferă în mod clar să aibă altceva de făcut.

Totuși, ce este interesant, este faptul că, în ultimul studiu, participanții au primit aceleași instrucțiuni ca în primele, închiși într-o cameră, însă, aveau posibilitatea de a experimenta stimularea negativă (un șoc electric) dacă doreau acest lucru. 67% dintre bărbați și 25% dintre femei și-au administrat cel puțin un șoc în timpul perioadei de gândire. Dar ceea ce este șocant este că simpla acțiune de a fi singuri cu propriile gânduri timp de 15 minute a fost aparent atât de dificilă încât i-a determinat pe mulți participanți să-și administreze un șoc electric.

image
image
image
image
image
image
mircea tatu fermier panouri solare (3) png
FotoJet (19) jpg
snow 1281636 1280 jpg
gunoi freepik jpg
profesor scoala jpg
regina maxima profimedia jpg
FotoJet (18) jpg
FotoJet (17) jpg