Cum să-ți dai seama dacă o roșie e crescută natural. Ce greșeală facem la piață: „Așa ne îmbolnăvim”

Horticultorul Costel Vânătoru dezvăluie cum ne putem da seama dacă o roșie este crescută natural și ce greșeală să evităm la piață pentru a nu cădea în capcana producătorilor. 

Cum să-ți dai seama dacă o roșie e crescută natural
Cum să-ți dai seama dacă o roșie e crescută natural

După scandalul legumelor tratate excesiv din țara noastră, academicianul Costel Vânătoru vine să facă lumină și ne explică clar care sunt semnele că roșiile, de pildă sunt bune sau nu potrivit interviului acordat pentru Adevărul. Acesta a studiat îndelung fenomenul tomatelor tomatelor toxice care sunt vândute în țara noastre. Una dintre aceste substanțe, de pildă, cu care au fost mulți ani stropite legumele este Ethrel-ul ce a fost acreditat în România în lemicultură și pomicultură, însă în substanțe mici în prima categorie. Producătorii nu au respectat aceste indicații și au folosit substanța în cantități mari și în acele din urmă a fost retrasă de la comercializare și de la folosirea în legumicultură, potrivit academicianului.

Cum îți dai seamă că o roșie este crescută natural

Roșiile țuguiate, prea tare, cu cotor lemnos, fără semințe și co culoare înăuntru neobișnuită trebuie evitate! Din păcate dovezile conform cărora roșiile ar fi tratate se obțin greu, în urma analizelor toxicologice.

„Laboratorul poate să certifice dacă a fost folosit un stimulent. Noi ne putem da cu părerea având aceste indicii, faptul că avem un fruct foarte ferm, foarte tare, pe urmă că nu are semințe, că are un cep puternic, lemnos. Dar, acestea pot fi și caracteristici de soi și să facem greșeala că s-a folosit un stimulent. Analiza de laborator, trasabilitatea producției ar fi cea mai sigură cale de a ști ce s-a folosit”, declară Costel Vânătoru, cercetător.

rosii matca 1 jpg

Zilele trecute mai mulți producători din Glodeanu Sărat au fost dovada că fermierii nu respectă legislația în domeniul fitosanitar și totul pentru a obține mai rapid profit. Aceștia au folosit în mod ilegal mai multe substanțe care grăbesc coacerea și creșterea legumelor, printre care Ethrel-ul. Acesta a fost folosit în cantități de 7-8 mai mari decât cele impuse în țările care încă îl permit. 

„Din păcate, este adevărat că nu toți legumicultorii dau îngrășământul normal, ci dau cu anumite substanțe, ethrel, care într-un timp record înroșesc tomatele ca să fie bune de mâncat, dar în realitate sunt otravă pentru consumatori. Tot ce apare acum copt e clar că este forțat”, declară un fermier din Glodeanu Sărat, sub protecția anonimatului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net