De la amantă, la regină. Cine este femeia pentru care un rege și-a ucis fără milă soția

Jane Seymour a fost amanta preferată a regelui Henric al VIII-lea al Angliei. Era atât de atras de ea, încât și-a executat soția pentru a se putea căsători cu Jane, chiar a doua zi. Totodată, în ciuda faptului că a avut două soții înaintea ei, Jane a fost și singura care a reușit să-i ofere un moștenitor de sex masculin. Însă, povestea lor de dragoste nu a durat foarte mult.

Cine este femeia pentru care un rege și-a ucis fără milă soția
Cine este femeia pentru care un rege și-a ucis fără milă soția

Jane Seymour s-a născut cel mai probabil la Wulfhall, Wiltshire, însă, data nașterii sale nu este cunoscută cu exactitate, se speculează că ar fi între anii 1508-1509. Părinții ei au fost  Sir John Seymour și soția sa Margery, fiind, prin bunicul ei matern, descendentă a fiului regelui Edward al III-lea, Lionel din Antwerp, primul duce de Clarence și, în acest fel, ea și regele Henric al VIII-lea erau veri de gradul al V-lea.

Crescând, Jane a avut o copilărie la care mulți dintre noi doar visăm, nu a existat ceva ce și-a dorit și nu a primit. Dar, în ciuda faptului că provenea dintr-o familie bogată, exista o singură modalitate de a păstra această moștenire: să se căsătorească cu un bărbat bogat. Știa ce trebuia să facă, însă asta nu i-a împiedicat pe părinții ei să o preseze.

Îl dorea pe regele Henric al VIII-lea

Jane Seymour, singura soție care i-a oferit un fiu lui Henric al VIII-lea / Foto: Captură video
Jane Seymour, singura soție care i-a oferit un fiu lui Henric al VIII-lea / Foto: Captură video

Tatăl ei, Sir John Seymour, și-a iubit fiica, dar îl încânta ideea că putea beneficia și el dacă își căsătorea fata cu un om bogat. Din păcate pentru Jane, presiunea nu venea doar din partea părinților ei, ci și a fraților ei. Știind ce le-a plăcut și ce nu le-a plăcut când se aflau cu o femeie în pat, ei au instruit-o pe sora lor în ce ar trebui să facă în dormitor. Partea cea mai tristă, depinde cum vezi lucrurile, este că, sfaturile lor au dat roade în cele din urmă. Înainte de a îl întâlni pe regele Henric al VIII-lea, Jane s-a îndrăgostit de un bărbat pe nume William, însă, atunci când cei doi și-au anunțat logodna, mama lui nu a fost de acord, deoarece Jane nu avea un statut destul de ridicat pentru familia lor. Așa, după ce logodna lor nu a mai avut loc, Jane trebuia să pună mâna pe un alt bărbat înzestrat.

Așa că, atunci când a devenit doamnișoară de onoare a Caterinei de Aragon, Jane s-a simțit ca și cum ar fi fost cu un pas mai aproape de obiectivul ei: regele Henric al VIII-lea. Din păcate, prima lor întâlnire nu a mers atât de bine pe cât sperase ea, deoarece monarhul nu a fost impresionat de frumusețea ei, mai mult decât atât, nici măcar nu a observat-o. Atunci când a divorțat de prima sa soție și s-a căsătorit cu Anne Boleyn, Jane a fost devastată. Crezând că și-a pierdut șansa de a-l înhăța, ea a venit cu un plan viclean prin care să îl cucerească. Iar, deoarece părea o femeie cumsecade și locul ei, nimeni nu a văzut planul ei venind.

Jane nu era la fel de bine educată ca primele două soții ale lui Henric, Caterina de Aragon și Anne Boleyn, dar știa să citească și să scrie și era expertă în treburile gospodărești. De asemenea, era destul de isteață, știind cum să manipuleze și să supraviețuiască. Așa că, atunci când Anne a devenit regină, Jane nu a ezitat să o abandoneze pe Caterina și să o slujească acum pe noua soție a regelui. În ciuda faptului că atunci când s-au căsătorit, regele a iubit-o pe Anne, el își dorea ceva mai mult: un moștenitor. Când soția sa nu a reușit să-i ofere acest lucru, ochii lui au început să rătăcească din nou. 

Numai că de data aceasta, Jane s-a asigurat că este vizibilă. În cele din urmă, ea a atras atenția regelui și toată lumea din palat știa asta. Regele a început să o urmărească pe Jane și acest lucru a înfuriat-o pe soția sa. Până în anul 1536, nu mai era un secret faptul că regele o dorea pe Jane, așa că a încetat să mai încerce să o ascundă. El nu ezita să îi ofere cadouri și să cocheteze cu ea la anumite evenimente. 

Regele și-a executat soția pentru a fi cu Jane

Pentru Jane, aventura ei cu regele a fost un plan pentru ca ea să poată deveni în cele din urmă soția lui, dar, pe parcurs, ea s-a îndrăgostit de el, însă, a apărut o problemă. Regina Anne era însărcinată și nu știau dacă este vorba despre un băiat sau o fată. Dacă ar fi fost un băiat, iar Anne reușea să nu piardă sarcina, planul lui Jane ar eșua, deoarece noua ei țintă s-ar fi întors la soția sa și avea să uite de ea. Deci, nu este de mirare că Anne a avut un șoc când i-a prins în pat împreună și a avut un avort spontan. Așa că, în timp ce regina a încercat să-și revină după pierderea copilului ei, Jane și-a dus planul mai departe: s-a mutat la Palat.

De asemenea, deoarece și regele își dorea o relație cu Jane, dar Anne încă era soția lui, și el a venit cu un plan inteligent. Regele și-a acuzat soția de crime severe, inclusiv că ea l-a „vrăjit”. Știa că nimeni nu va îndrăzni să-i pună acuzația la îndoială și planul său a funcționat. La 19 mai 1536, Anne a fost găsită vinovată și executată.

La doar o zi după execuția reginei precedente, Jane și regele Henric s-au căsătorit la Palatul Whitehall din Londra, pe 30 mai. Această nouă soție, de statură medie și cu o față foarte palidă, nu a fost niciodată încoronată, din cauza unei epidemii care izbucnise la Londra exact în perioada în care urma să aibă loc ceremonia. Oricum, regele Henric era reticent în privința încoronării înainte ca ea să-și fi îndeplinit datoria de soție, aceea de a-i oferi un moștenitor de sex masculin, așa că nu a existat nici o grabă în privința organizării festivităților.

Jane a vrut să fie diferită de celelalte soții ale noul său soț, distracțiile, petrecerile și extravaganța care caracterizaseră curtea regală în timpul domniei Annei fiind înlocuite de o cu totul altă viziune. Totodată, a interzis moda franceză pe care regina Boleyn a introdus-o și, din punct de vedere politic, se pare că a fost conservatoare. Nu doar atât, dar, deși nu a reușit să îl convingă pe suveran să o reintroducă în linia de succesiune pe fiica sa Mary, a reușit să îi împace.

Surpriza a venit  atunci când a aflat că este însărcinată. Din păcate, în mod ironic, Regina a avortat aproape de Crăciun în 1536. Cu toate acestea, spre deosebire de fosta soție a regelui,  Jane nu a pierdut timpul încercând să-și revină. În schimb, ea s-a urcat direct înapoi în pat cu soțul ei și a încercat din nou. Din fericire, determinarea ei a dat roade și a rămas însărcinată după mai puțin de o lună, în ianuarie 1537. Dacă credeai că Jane era nerăbdătoare să rămână însărcinată, regele era cu atât mai mult! Își dorea atât de mult un fiu și era pregătit să facă tot ce era necesar pentru a obține unul. 

I-a oferit un moștenitor

În timpul verii, Jane Seymour nu a avut niciun angajament public și a dus o viață relativ liniștită, fiind consultată de medicii regali și de cele mai iscusite moașe din regat. A intrat în travaliu și a dat naștere singurului moștenitor de sex masculin al lui Henric al VIII-lea, viitorul rege Edward al VI-lea, la ora două dimineața, pe 12 octombrie 1537, la Hampton Court Palace. Copilul a fost botezat pe 15 octombrie 1537, fără ca mama să participle la ceremonie, așa cum era obiceiul, dar ambele surori ale bebelușului regal, Mary și Elizabeth, au fost prezente și au purtat trena lui Edward în timpul evenimentului.

Din păcate, travaliul lui Jane a fost dificil, a durat două zile și trei nopți, deoarece copilul nu era bine poziționat și, imediat după botez, a devenit clar că starea mamei era foarte gravă. De asemenea, în timp ce regina lupta pentru viața ei, palatul a fost plin de șoapte ale tratamentului dur al regelui. Se pare că era atât de nerăbdător să-și vadă fiul, încât a cerut ca regina să nască prin cezariană. În timp ce astăzi, aceasta este o practică sigură, cu riscuri minime, pe atunci garanta moartea mamei. Așa că, dintr-o dată, sănătatea reginei a luat o întorsătură în rău, iar medicii l-au avertizat pe rege că se află în „mare pericol”.

Regina Jane murit pe 24 octombrie 1537, la Hampton Court Palace, probabil din cauza unei infecții provocate de placenta pe care nu o expulzase sau din cauza febrei puerperale cauzate de o infecție bacteriană contractată în timpul nașterii. A fost înmormântată pe 12 noiembrie 1537 în Capela St. George de la castelul Windsor, iar după moartea ei Henric a purtat doliu timp de trei luni. S-a recăsătorit cu Anne de Cleves doi ani mai târziu, deși negocierile căsătoriei începuseră relativ repede după decesul bietei Jane. Istoricii consideră că această a treia regină a fost soția favorită a lui Henric, pentru că a fost singura care i-a oferit un fiu, iar când regele a murit, în 1547, a fost înmormântat alături de ea.

   Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net