„Dragostea sa ameninţa să degenereze în turbare!” Cine a fost străina de care s-a îndrăgostit nebunește Mihai Eminescu

Ultima actualizare:

Veronica Micle n-a fost singura blondă de care marele poet Mihai Eminescu s-a îndrăgostit nebunește și căreia i-a dedicat poezii celebre. Născută la data de 4 ianuarie 1852, în Germania, Mite Kremnitz a fost femeia pe care marele prozator o adora, dar care l-a refuzat, din cauza poziției sociale și, care, l-a disprețuit încă de când l-a cunoscut.

Cealaltă blondă din viaţa lui Mihai Eminescu, Mite Kremnitz
Cealaltă blondă din viaţa lui Mihai Eminescu, Mite Kremnitz

Este cunoscut faptul că marea dragoste a poetului Mihai Eminescu a fost Veronica Micle. Însă, marele prozator a fost, la un moment dat, îndrăgostit nebunește de o altă femeie, o altă blondă, căreia i-a dedicat poezia „Atât de fragedă”. Cine era Mite Kremnitz? 

Cine a fost Mite Kremnitz

Născută la data de 4 ianuarie 1852, în Greifswald, Germania, cu numele Marie Charlotte von Bardeleben, Mite Kremnitz era fiica unui profesor universitar de medicină german, Adolf Karl von Bardeleben, cumnata lui Titu Maiorescu și soţia doctorului Wilhem Kremnitz. În anul 1869, ea și-a urmat familia la Berlin, unde și-a continuat studiile, după care s-a mutat în Anglia. Aici, familia ei s-a apropriat de cea a cumnatului tatălui ei, Georg Alexander Kremnitz, iar una dintre ficele acestuia, Clara, era soția lui Titu Maiorescu.

În 1872, după ce s-a căsătorit cu medicul Wilhem Kremnitz, Mite a primit o invitație din partea lui Maiorescu, prin care o chema în România. Așa, ea și soțul ei au ajuns pentru prima dată în țara noastră în anul 1873, iar, doi ani mai târziu, în 1875, au decis să se mute definitiv la București. Cei doi au devenit cunoscuți, Wilhem fiind cel mai bun medic al Casei Regale a României, iar Mite doamnișoară de onoare a Reginei Elisabeta. Cei doi aveau și doi fii, Georg Titus, ofițer de carieră, literat, și Emanuel, medic și ofițer.

Ea și marele poet Mihai Eminescu s-au cunoscut într-o perioadă în care relaţia acestuia cu Veronica Micle fusese întreruptă și lucra la ziarul conservator „Timpul”, văzundu-se pentru prima dată cu Mite la una dintre seratele literare ale lui Maiorescu. Cei doi s-au mai văzut la cenaclul Junimea şi la Palatul Regal. În acea perioadă, Mihai Eminescu avea 27 de ani și o ducea rău cu banii, astfel, Mite, care avea 25 de ani atunci, l-a angajat ca să îi predea lecţii de limba română. Înainte de a îl cunoaște, însă, ea auzise despre geniul lui, dar când l-a văzut în realitate, a fost dezgustată de el, neplăcându-i nici cum arată, nici cum era îmbrăcat, nici cum mânca sau cum râdea.

A reușit, într-un final, să o cucerească

Timid şi stângaci, neîndemânatic în fiecare mişcare, un om care, după aparenţă cunoscuse tot atât de puţină disciplină corporală, ca şi pe acea spirituală. Mai mult scund decât înalt, un cap ceva prea mare pentru statura lui, prea cărnos la faţă, nebărbierit, cu dinţi mari galbeni, murdar pe haină şi îmbrăcat fără nicio îngrijire, cu mâna neîngrijită, poate nespălată. Eram atât de decepţionată încât mă durea deosebirea dintre adevăratul Eminescu şi cel care trăise în închipuirea mea. Mânca cu zgomot, râdea cu gura plină, un râs care mie îmi părea brutal. Îl preţuisem mai mult decât preţuia”, scria Mite Kremnitz în memoriile ei despre întâlnirea cu Eminescu, potrivit Adevărul.ro.

În ciuda faptului că îl disprețuia, poetul a reușit, totuși, să o cucerească, apropriindu-se din ce în ce mai mult în urma lecțiilor de română. Atunci, Eminescu a făcut primele gesturi de amor faţă Mite. 

Pe când făceam într-o seară lecţia pe neaşteptate, nu însă dintr-o pasiune de moment, ci pe când eu întoarsă spre el vorbeam cu voiciune, el mă sărută şi eu îl lăsai, fără să mă opun. Altădată, el mă rugase de ceva timp să-i dau voie să mă strângă odată în braţele sale, cedai în sfârşit şi el mă cuprinse în braţe, mă ridică de la pământ şi mă lăsă jos”, a mai povestit Mite.

Cum s-a încheiat relația lor

Idila dintre cei doi a stârnit gelozia lui Titu Maiorescu, care a încercat să îl pună pe marele poet într-o lumină proastă în fața lui Mite: „Lui Maiorescu nu îi plăcea deloc că-l găsea pe Eminescu la noi... Vorbi cu mine în această privinţă în mai multe rânduri, începuse să râdă de Eminescu în faţa mea şi mă întreba dacă nu cumva uitasem să-l fac să simtă distanţa socială care ne separa”.

Într-o zi, Mite a fost invitată de către soțul ei la un dineu și nu îl aștepta pe Eminescu nici la lecție, nici la masă, Surpriza face, însă, ca acesta uitase ce îi spusese ea, și s-a trezit cu el la ușă. „A doua zi nu îl aşteptai la lecţie şi nici la masă, eram poftită de bărbatul meu la un dineu. Eu eram gata îmbrăcată şi îmi luam rămas bun de la copil în sufragerie, când se auzi soneria şi fu anunţat Eminescu. Uitase că rugasem să nu vie. Mersei în întâmpinarea lui, tristă că trebuie să plec şi-l întrebai dacă n-aş putea măcar să îi pregătesc masa. El refuză şi se uită la mine cu ochi arzători : «Cât de frumoasă eşti dumneata» spuse el, tărăgânând vorba. Privirile lui le simţeam ca o durere nespusă. Ceea ce dorisem se realizare, fericirea lui atârna numai de mine”.

Însă, femeia l-a respins din cauza poziţiei sociale și ajunsese să creadă despre poetul Mihai Eminescu că nu se poate stăpâni, ba chiar o amenințase că o omoară.

„Într-adevăr, într-o vară, când dragostea sa ameninţa să degenereze în turbare, el îmi spuse după o zi în care zăcusem în pat din cauza unei migrene: «Ieri după masă am venit la dumneata, am trecut prin toate odăile, şi am ajuns la uşa d-tale, însă am găsit-o închisă; altfel aş fi pătruns înăuntru şi te-aş fi omorât». Afară de aceasta mai observasem la el o imposibilitate de a se stăpâni”, a mai dezvăluit Mite în „Amintiri fugare despre Eminescu”.

Legătura dintre cei doi s-a încheiat, iar poetul s-a reîntors la Veronica Micle și a murit la vârsta de 39 de ani, în data de 15 iulie 1889.

Moartea lui Mite Kremnitz

În anul 1897, soțul ei, doctorul  Wilhem Kremnitz, s-a stins din viață, și, în ciuda faptului că primise pensie din partea statului român, Mite a decis să plece cu ai săi copii înapoi în Germania, dorindu-și ca aceștia să beneficieze de educația superioară a academiilor militare din Imperiul German. A trăit la Berlin, având o activitate literară care a cuprins în mare parte traduceri în limba germană din operele scriitorilor români, printre care şi Mihai Eminescu. A revenit pentru o scurtă perioadă în România, în anul 1912, dar, văzând că situația se complică, a revenit în Germania.

Bolnavă, Mite Kremnitz s-a stins din viață în data de 18 iulie 1916, la vârsta de 64 de ani. A fost înmormântată la Berlin, dar mormântul său a fost distrus în cursul bombardamentelor din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net