Fluturașul de salariu al unui soldat roman, descoperit de o echipă de arheologi. Suma uriașă pe care o încasau luptătorii antici

O echipă de arheologi israelieni au descoperit fluturașul de salariu al unui soldat roman pe o bucată de papirus, găsită în timpul săpăturilor de la Palatul Masada. Acesta dezvăluie un detaliu incredibil și, se pare că, luptătorii antici nu erau plătiți tocmai „regește”.

image

„Fluturașul de salariu includea deduceri pentru cizme și o tunică de in și furaj de orz pentru calul său. În mod surprinzător, detaliile indică faptul că deducerile aproape au depășit salariul soldatului. În timp ce acest document oferă doar o privire asupra cheltuielilor unui singur soldat într-un anumit an, este clar că, având în vedere natura și riscurile postului, soldații nu au rămas în armată doar pentru salariu

De exemplu, un document descoperit în Peștera Literelor din Nahal Hever din vremea revoltei Bar Kokhba (132–135 d.Hr.), aruncă lumină asupra unor «joburi» secundare pe care soldații romani le făceau pentru a câștiga bani în plus. Acest document este un act de împrumut semnat între un soldat roman și un rezident evreu, soldatul plătindu-i rezidentului o dobândă mai mare decât cea legală. Acest document întărește înțelegerea că salariile soldaților romani ar fi putut fi mărite prin surse suplimentare de venit, făcând serviciul în armata romană mult mai profitabil”, a explicat curator-cercetător principal la Unitatea pentru Manuscrisurile de la Marea Moartă din cadrul IAA, dr. Oren Ableman, conform Fanatik.ro.

Despre Palatul Masada

Cunoscut atât pentru frumusețea sa arhitecturală, cât și pentru istoria bogată și valoroasă, Palatul Masada este unul dintre cele mai remarcabile situri arheologice din Israel. Acest monument impresionant, situat  pe o stâncă abruptă în deșertul Iudeei, a fost construit în perioada Regatului lui Irod cel Mare, în secolul I î.Hr., și rămâne un simbol al rezistenței și curajului evreilor în fața ocupației romane.

Este construit în principal din piatră și este format din trei niveluri ridicate pe stâncă, înconjurat de un sistem ingenios de ziduri și fortificații. În anii 70 d.Hr., când Iudeea era sub dominație romană, un grup de evrei extremiști, cunoscuți sub numele de zeloți, s-a refugiat în acest palat, folosindu-l ca ultimă fortăreață de apărare împotriva romanilor. Însă, când romanii au reușit să cucerească palatul, în ciuda eforturilor disperate de a se opune cuceritorilor, toți cei peste 900 de locuitori ai acestuia au ales să se sinucidă în loc să cadă prizonieri.

În prezent, Palatul Masada, datorită importanței sale istorice și arhitecturale, atrage numeroși turiști și istorici din întreaga lume, iar, în 2001, a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

image
image
image
image
image
image
Brasov 1 jpg
6 front cartofi 1 jpg
Asasinarea lui Armand Călinescu  Clătinarea Regimului Carlist jpeg
iubita istvan kovacs instagram jpg
termometru vremea in luna iunie jpeg
image png