Hotelul, asaltat de turiști pe vremea lui Ceaușescu, considerat o bijuterie a turismului românesc, o ruină. Altădată era dificil să găsești o cameră liberă, astăzi clădirea impunătoare stă abandonată

Hotelul Scorilo din Poiana Mărului, cândva o emblemă a turismului comunist și o destinație râvnită de turiștii din întreaga țară, a ajuns astăzi o umbră a ceea ce a fost odinioară. Construit în anul 1977 după planurile celebrului Hotel Teleferic din Poiana Brașov, Scorilo a fost un simbol al eleganței și al confortului în județul Caraș-Severin, atrăgând vizitatori fascinați atât de amplasarea sa, cât și de serviciile oferite.

Cel mai celebru hotel de pe vremea lui Ceaușescu a ajuns o ruină
Cel mai celebru hotel de pe vremea lui Ceaușescu a ajuns o ruină

Cel mai celebru hotel de pe vremea lui Ceaușescu a ajuns o ruină

În perioada sa de glorie, hotelul era considerat o bijuterie a turismului românesc, situat în inima unei regiuni renumite pentru peisajele naturale impresionante și aerul extrem de ionizat, considerat unul dintre cele mai sănătoase din Europa. Cu o capacitate de peste 400 de locuri în 72 de camere, hotelul devenise locul preferat de cazare pentru persoanele privilegiate ale regimului comunist.

Situat în centrul localității Poiana Mărului, hotelul se remarca prin arhitectura sa impunătoare, care reproducea la o scară mai mare designul Hotelului Teleferic. În curtea interioară, un cerb sculptat, simbol al zonei, întâmpina oaspeții, devenind un reper fotografic nelipsit de pe cărțile poștale ale vremii.

De la destinație de top, la ruină

În anii ’80, hotelul era o destinație de top, frecventat de turiști care veneau să exploreze frumusețea munților Banatului și să se bucure de confortul unui spațiu de cazare modern pentru acele timpuri. Totodată, mulți dintre oaspeți erau persoane cu legături privilegiate cu Partidul Comunist Român, beneficiind de un tratament exclusivist.

După Revoluția din 1989, soarta hotelului Scorilo a cunoscut un declin dramatic. Ca multe alte obiective turistice din perioada comunistă, acesta a fost abandonat, lipsa de investiții și interes din partea autorităților locale și județene contribuind la starea avansată de degradare.

Clădirea, odinioară grandioasă, a fost lăsată în paragină, devenind un depozit pentru gunoaie și pierzând complet farmecul care atrăgea odată vizitatorii. Cerbul din curtea interioară, altădată simbol al eleganței și al distincției, este acum martorul tăcut al nepăsării și uitării.

Deși situația actuală este sumbră, există speranțe că hotelul Scorilo ar putea reveni la viață. Primarul comunei Zăvoi, Doru Cîrdei, a anunțat recent că actualul proprietar al clădirii a prezentat un plan de reabilitare. Dacă proiectul va fi implementat, hotelul ar putea redeveni un punct central al turismului local, oferind din nou cazare și atrăgând turiști dornici să exploreze frumusețea regiunii.

Revitalizarea hotelului Scorilo ar putea marca nu doar renașterea unui simbol turistic al Banatului, ci și o oportunitate de a restabili mândria comunității locale. În ciuda stării actuale, această clădire abandonată rămâne o mărturie a unui trecut glorios și o promisiune pentru viitor. Rămâne de văzut dacă aceste planuri de reabilitare vor transforma din nou Scorilo într-o destinație de referință în peisajul turismului românesc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net