Motivul pentru care Nicolae Ceaușescu a decis să plătească datoria externă a țării cu tone de aur din rezerva statului

Ultima actualizare:

În anii '80, România a traversat o perioadă economică extrem de dificilă, marcată de decizia lui Nicolae Ceaușescu de a achita întreaga datorie externă a țării. Până în 1989, România reușise să ajungă la zero datorii, însă acest obiectiv a fost atins cu mari sacrificii din partea cetățenilor și prin vânzarea a zeci de tone de aur din rezerva statului.

Ceaușescu. Foto: arhiva.
Ceaușescu. Foto: arhiva.

Contextul economic al anilor '80

Conform relatărilor lui Adrian Vasilescu, consilier onorific la Banca Națională a României, în 1964, România avea un tezaur la Banca Națională sub 100 de tone. Până în 1989, rezerva de aur a început să se refacă ușor, însă țara a întâmpinat dificultăți majore în 1981, când a intrat în încetare de plăți. Într-o reacție impulsivă și tensionată, Ceaușescu a hotărât să achite întreaga datorie externă a României, care se ridica atunci la peste 11 miliarde de dolari – o sumă considerabilă pentru acea perioadă.

Decizia de a plăti datoria externă

Hotărârea de a plăti datoria externă a venit cu prețul întreruperii relațiilor financiare cu băncile străine, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. „România a plătit cu puțina rezervă de valute pe care o avea în țară și cu ce am putut să exportăm din producția industrială și alimentară, însă nici acestea nu au fost suficiente”, a explicat Adrian Vasilescu.

Începând cu 1985, România a început să vândă aur pentru a acoperi datoria externă. Între 1985 și 1988, s-au vândut aproximativ 30 de tone de aur. Această decizie a fost una extrem de dificilă și a reflectat lipsa de alte soluții viabile.

Regretul și reconstituirea rezervei de aur

Banca Națională a României consideră că Nicolae Ceaușescu a luat această decizie cu mare regret. „Avem motive să credem că Ceaușescu a făcut actul ăsta cu mare regret și în situația de a nu fi avut altă soluție”, a spus Adrian Vasilescu. După ce datoria a fost achitată, Ceaușescu a decis imediat ca România să înceapă să cumpere aur pentru a reconstitui rezerva națională. Deși au fost achiziționate cantități modeste de aur, această acțiune subliniază dorința sa de a reface tezaurul național.

Decizia lui Nicolae Ceaușescu de a plăti datoria externă a României a fost una controversată și a implicat sacrificii uriașe pentru cetățeni, precum și vânzarea unei părți semnificative din rezerva de aur a țării. În ciuda dificultăților economice și sociale generate de această hotărâre, România a reușit să își achite întreaga datorie externă până în 1989, reflectând determinarea și măsurile extreme adoptate în această perioadă tensionată a istoriei sale economice.

image
image
image
image
image
image
Pippa Middleton nuntă Foto Getty Images (1) jpg
1 kamala harris prima femeie presedinte a sua joe biden 1 jpg jpeg
pompieri smurd jpg
mic dejun la hotel jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
Arca lui Noe  png
Viena jpg
inec mare mamaia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net