Viața plină de lux și scandaluri a unei celebre spioane din România. Cum l-a umilit pe fiul lui Ceaușescu

Născută la București, în data de 14 decembrie 1925, Elena Constantinescu avea să devină una dintre cele mai cunoscute spioane britanice din secolul trecut. Figura feminină celebră în Londra, distrugătoarea de politicieni şi stăpâna unuia dintre cele mai cunoscute cluburi de lux londoneze, ea a avut o viață plină de aventură, mister și scandal.

Elena Constantinescu, superba spioană româncă din Marea Britanie / Foto: Historia.ro
Elena Constantinescu, superba spioană româncă din Marea Britanie / Foto: Historia.ro

Elena Constantinescu s-a născut la București, în data de 14 decembrie 1925, dintr-un tată proprietar de imobile și mamă ducesă rusoaică, cu origini germenice. Deoarece a crescut într-o familie influentă și avută, ea a avut acces la educație, iar, petrecându-și copilăria și adolescența în Capitală, a devenit fascinată de cluburile noapte.

Și-a îndeplinit visul

În anul 1946, Elena s-a căsătorit cu un ofițer de aviație britanic, Kenneth Archer, însă, la doar o lună după nuntă, acesta a fost împușcat, aflându-se la brațul soției sale, în circumstanțe suspecte, de un soldat englez, printr-o ușă, crezând că este rus. Elena a fost acuzată de implicare de către părinții lui și au denunțat-o la Scotland Yard.

Reușind să scape cu ajutorul unui prieten care lucra la Ambasada britanică, ea a plecat din România și s-a stabilit la Londra, cu gândul de a începe o nouă viață. Acolo, a lucrat ca vânzătoare de țigări, animatoare și dansatoare în cluburi de noapte, iar, ulterior, a reușit să își îndeplinească visul. Căsătorindu-se cu un proprietar de club din cartierul Soho, Jimmy O’Brien, Elena a dobândit numele de Helen O’Brien și a devenit patroană de club de noapte.

În 1953, și-a deschis propriul club, Eve’s, devenind unul dintre cele mai luxoase și scandaloase cluburi din Londra, fiind vizitat, frecvent, de vedete, spioni și politicieni, printre care 9 maharadjahi, 2 sultani, 70 de britanici cu titluri nobiliare, 30 de personae atașate de ambasadă, 12 ambasadori și mulți alți înalți demnitari sau parlamentari. Astfel, instruite să danseze în fața clienților, în același timp, aflând și toate secretele domnilor importanți, toate angajatele erau 35 de tinere frumoase.

A devenit spioană

Contactată de un ofițer român de contrainformații care lucra sub acoperire ca diplomat la ambasada Republicii Populare Române din Londra, în anul 1958, Elenei i s-a propus să lucruze ca spioană, în schimbul aducerii părinților săi la Londra, însă românca a refuzat.

Dar a acceptat o altă ofertă similară de la MI5, serviciul intern de contrainformații, lucrând atât pentru ei, cât și pentru MI6, Serviciul de Informații Externe Britanic, și oferind informațiile pe care animatoarele sale le obțineau.

De numele lui Helen şi al clubului ei se leagă scandaluri de răsunet din Londra. În 1937, doi membri ai Partidului Conservator din Marea Britanie ajung să-şi dea demisia după ce s-a aflat că au avut relaţii intime cu animatoarele româncei. 

De asemenea, cunoscut sub numele de „Oz”, alt scandal a cuprins 400 de ofiţeri de poliţie, printre care şi şeful Scotland Yard-ului Kenneth Drury au fost destituiţi tot sub acuzaţii de prostituţie în care erau implicate angajatele de la clubul româncei.

Scandalul cu Nicu Ceaușescu

Printre scandaluri s-a numărat și cel cu Nicu Ceaușescu. În iulie 1974, la clubul Elenei a fost adus fiul dictatorului Nicolae Ceauşescu. Venit să se distreze și purtându-se urât cu animatoarele, românca l-a dat afară din local. Replica ei în faţa insistenţelor agentului care îl adusese pe Ceauşescu în local a fost: „În primul rând, nu e fiul președintelui nostru, ci e fiul președintelui vostru; în al doilea rând... îl bag în mă-sa!”

În anul 1978, Elena a fost arestată pentru evaziune fiscală și a fost condamnată la doi ani de închisoare, dar a fost eliberată după șase luni de detenție. În 1992, ea și soțul ei Jimmy O’Brien s-au retras în Franța, iar doi ani mai târziu, partenerul ei de viață a decedat, iar ea s-a reîntors în România. O parte din viața ei tumultoasă a fost expusă în memoriile sale din cartea „Regina nopții: Cabaretul Eva”. A murit în anul 2005, la vârsta de 79 de ani.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
chirie pixabay
image
image
image
image
image
image
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net