Animalul misterios care revine după 3.000 de ani într-o țară din Europa: „Este una dintre speciile noastre pierdute”

După o absență de aproximativ 3.000 de ani, elanul ar putea reveni în sălbăticia britanică, în cadrul unui proiect de reintroducere ecologică derulat de Nottinghamshire Wildlife Trust (NWT), cu sprijinul organizației Rewilding Britain. 

Elanul revine în Regatul Unit după 3.000 de ani de dispariție / FOTO: Pixabay
Elanul revine în Regatul Unit după 3.000 de ani de dispariție / FOTO: Pixabay

Specia, dispărută de pe teritoriul Marii Britanii încă din epoca neolitică, ar putea fi readusă în habitatele sale naturale printr-o inițiativă inspirată de succesul altor proiecte similare, precum reintroducerea castorului.

„Este una dintre speciile noastre pierdute”, a declarat Janice Bradley, reprezentantă a Nottinghamshire Wildlife Trust, citată de The Independent.

Elanul ar putea reveni în Marea Britanie după 3.000 de ani de dispariție

Organizația caritabilă Rewilding Britain a anunțat că va oferi finanțări de până la 15.000 de lire sterline pentru mai multe proiecte de refacere a ecosistemelor, inclusiv cel dedicat elanului. Alte inițiative susținute includ reintroducerea bizonilor și a castorilor, specii-cheie în menținerea echilibrului ecologic.

„Speciile-cheie precum elanul, bizonul și castorul joacă un rol vital în readucerea naturii la viață. Ele ajută la repararea ecosistemelor și modelează locurile sălbatice în moduri care aduc beneficii faunei sălbatice, oamenilor și climei.

Reintroducerea cu succes a speciilor dispărute ca acestea este absolut crucială. Este un proces complex care implică mai multe etape de cercetare și dezvoltare, studii de fezabilitate, evaluări ale impactului și consultări ale comunității”, a explicat Rebecca Wrigley, director executiv al Rewilding Britain.

Elanul, cea mai mare specie de cerb de pe Glob

Elanul european (Alces alces), strâns înrudit cu elanul nord-american, este cea mai mare specie de cerb din lume, putând atinge o greutate de până la 700 de kilograme. În prezent, animalul trăiește în pădurile din emisfera nordică, în regiuni temperate și subarctice, din Scandinavia și Siberia până în nordul Americii de Nord.

Reintroducerea acestei specii în Regatul Unit ar marca un pas important în eforturile de refacere a biodiversității și restaurare a habitatelor naturale afectate de activitatea umană.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Transalpina Foto DRDP Craiova jpg
Pavel Durov, foto Shutterstock jpg
fingers 376812 1280 jpg
piersici piersica adobestock jpg
Singapore Airlines, foto shutterstock jpg
Orasul Hum, foto Shutterstock jpg
epava franta facebook jpg
puzzle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net