Cel mai important traficant de droguri din Columbia a fost prins. SUA oferiseră 5 milioane de dolari recompensă

Ultima actualizare:

    Imaginile date publicităţii de guvernul columbian îl arată pe Otoniel zâmbind, îmbrăcat în negrufoto: Profimedia
Imaginile date publicităţii de guvernul columbian îl arată pe Otoniel zâmbind, îmbrăcat în negrufoto: Profimedia

Guvernul columbian a anunţat, sâmbătă, capturarea lui Dairo Antonio Usuga, alias “Otoniel”, cel mai căutat traficant de droguri din ţară, informează AFP.

The Guardian notează că Statele Unite ofereau o recompensă de 5 milioane de dolari pentru găsirea lui Otoniel, iar Columbia oferea aproximativ 800.000 de dolari pentru informaţii cu privire la locul în care se afla bărbatul.

“Este lovitura cea mai dură dată traficului de droguri în acest secol în ţara noastră, comparabilă doar că căderea lui Pablo Escobar”, a afirmat preşedintele Ivan Duque într-un mesaj postat în social media.

Pablo Escobar, liderul cartelului de la Medellin, care a controlat până la 80 la sută din comerţul global de cocaină, a fost ucis de poliţia columbiană în 1993.

Otoniel a fost prins în apropiere de granița cu Panama

Imaginile date publicităţii de guvernul columbian îl arată pe Otoniel zâmbind, îmbrăcat în negru, înconjurat de militari columbieni înarmaţi. Traficantul a fost capturat la Necocli, în nord-vestul ţării, în apropierea frontierei cu Panama.

“A fost cea mai importantă expediţie în junglă din istoria militară a ţării noastre”, a menţionat Duque.

Poliţia columbiană a lucrat în colaborare cu agenţii din SUA şi din Marea Britanie, a declarat directorul Jorge Vargas.

Operaţiunea, în timpul căreia un poliţist a fost ucis, a mobilizat aproximativ 500 de membri ai fosţelor de ordine, susţinuţi de 22 de elicoptere.

Otoniel a fost transferat sâmbătă cu avionul la Bogota, unde a fost escortat la sediul poliţiei.

Clan del Golfo, cel mai important grup de traficanți de droguri din Columbia

Clan del Golfo este cel mai important grup de traficanţi de droguri din Columbia şi arestarea liderului său reprezintă o lovitură dură dată de guvern crimei organizate. Cartelul format din foşti membri ai unor grupuri paramilitare care au luptat cu gherilele de stânga până în urmă cu aproximativ un deceniu este finanţat în principal prin traficul de droguri, dar şi prin exploatare minieră ilegală şi şantaj. Grupul este prezent în 300 de municipalităţi din Columbia.

Otoniel, în vârstă de 50 de ani, care a fost inculpat de justiţia americană în 2009, face obiectul unei proceduri de extrădare. Statele Unite au oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru capturarea bărbatului.

Guvernul columbian acuză Clan del Golfo că se numără printre responsabilii valului de violenţă din ţară de după semnarea acordului de pace din 2016 cu gherila Forţelor armate revoluţionare.

Otoniel se ascundea în junglă și nu folosea telefonul

În 2017, Otoniel şi-a anunţat intenţia de a ajunge la un acord pentru a se preda justiţiei. Guvernul a reacţionat mobilizând 1.000 de soldaţi pentru a-l găsi.

Potrivit poliţiei, traficantul se ascundea în junglă, în regiunea Uraba, şi nu folosea telefonul, el apelând la curieri pentru a comunica. “El dormea în ploaie, fără să se apropie vreodată de zonele locuite”, a explicat Vargas.

Otoniel a devenit liderul Clan del Golfo în 2012, după moartea fratelui său Juan de Dios “Giovanni”.

Citește și:

Regulile unui traficant de droguri. Ce condiții erau obligați să respecte cumpărătorii

Cel mai bătrân traficant de droguri are 91 de ani

image
image
image
image
image
image
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net