Aproape de nori. Povestea unei tinere de 21 de ani care pilotează avioane: ”Odată ce ai deprins zborul, îți vine greu să te uiţi la avioane doar de jos”

Ultima actualizare:

    Dina Lascu își urmează visul din adolescențăFOTO: Adevărul
Dina Lascu își urmează visul din adolescențăFOTO: Adevărul

Când auzim despre un pilot de avion ne gândim, de cele mai multe ori, la un bărbat, poate chiar un actor, cum este Tom Cruise. De foarte puține ori ne vine în minte imaginea unei tinere superbe desprinsă parcă din revistele de modă. Dina Lascu are 21 de ani și pilotează avioane ușoare.

La vârsta asta, mulți tineri încă mai ”copilăresc”. Ea a ales să zboare. Face curse de agrement pentru cei care doresc să vadă Timişoara şi împrejurimile de sus. Dar visează să ajungă pilot la o companie de linie, potrivit adevarul.ro.

A început să piloteze din adolescență

Dina Lascu a început să piloteze de la 16 ani, pe când era elevă de liceu. Acum, la 21 de ani, este deja un pilot cu o experienţă de peste 200 de ore la manşa unui avion. Dina Lascu şi-a dorit tot timpul să piloteze. Tatăl ei este un pilot cu mare experienţă, de 46 de de ani de zbor, iar fratele ei pilotează şi el. Ba mai mult, familia deţine şcoala de aviaţie Aero West de la Buziaş, de lângă Timişoara.

„Suntem mai multe femei pilot, nu sunt singura. E adevărat că suntem mai puţine decât piloţii bărbaţi, dar asta doar pentru că nu se doreşte, nu pentru că nu am putea. Avem aceleaşi facilităţi ca şi bărbaţii, nu suntem deloc discriminate, eu în niciun caz nu mă consider. Eu zbor de la şapte luni. Am zburat foarte mult şi era cam greu să ajung prea departe de aviaţie. Odată ce ai deprins zborul, ţi-a intrat în sânge, cu greu îţi mai vine să te uiţi la avioane doar de jos, de pe pământ”, a declarat Dina Lascu pentru Adevărul.

A fost copilotul tatălui ei

Timișoreanca a povestit cum s-a apucat de zbor. „Eu început şcoala de piloţi la 16 ani. Legal, doar la 17 ani poţi să obţii licenţa. Poţi să iei examenele înainte, poţi să faci zboruri, dar licenţa o poţi obţine după 17 ani. Frumuseţea în aviaţie este că nu e ca la şcoală, ca la liceu, unde trebuie să termini patru ani. Poţi să termini primul curs în trei luni. Depinde de timpul acordat şi cât de mult dedici aviaţiei. Dacă stai şi înveţi, în trei luni poţi să ajungi să zbori singur, chiar şi cu prietenii, cu familia”, a mai spus Dina Lascu, care mai pilotează Cessna-150, Cessna-152 şi Piper Senaca - avioane uşoare cu patru sau şase locuri, pentru care e nevoie de licenţă profesionistă.

De asemenea, este copilot pe Antonov AN-2, avion utilitar pilotat de tatăl său, folosit pentru stropirea împotriva ţânţarilor, dar şi în agricultură, pentru stropirea cu îngrăşăminte chimice.

I s-a oprit motorul în zbor

Dina nu a avut până acum parte de surprize neplăcute în zbor, dar spune că este pregătită pentru orice situaţie.

„Asta învăţăm la şcoală. Zborul în sine nu este greu. Oricine poate să manevreze un avion. În situaţiile dificile care pot apărea trebuie să ne ajutăm de şcoală, de ce am învăţat. Ele se pot ivi, de asta trebuie să fim bine pregătiţi. Mie mi s-a întâmplat o dată să se oprească motorul în zbor. Eram pe final, pe aterizare, şi am ajuns foarte bine pe pistă. Dar nu e un moment plăcut atunci când vezi că ţi se opreşte elicea”, a mai spus tânăra.  

Dina Lascu nu se opreşte la licenţa de a pilota avioane uşoare. Visul ei este să ajungă pilot de linie, dar pentru asta mai are de învăţat şi de zburat.

Citește și:Măiestria unui pilot a salvat 107 vieți! Pasagerii s-au panicat când au văzut ambulanţele la sol, pe aeroportul din Iași VIDEO

Un fost pilot de aviație s-a sinucis, împovărat de datoriile unor oameni pe care i-a girat

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net