Calendar ortodox 2019, 17 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Grigorie Taumaturgul

calendar ortodox 2021 17 noiembrie sf grigorie taumaturgul jpeg
Sfântul Grigorie Taumaturgulfoto: doxologia.ro

Sfântul Grigorie Taumaturgul este prăznuit la data de 17 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Grigorie Taumaturgul este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 17 noiembrie. Zi de post.

Sfântul Grigorie Taumaturgul sau Sfântul Grigorie episcopul Neocezareei făcătorul de minuni a trăit în vremea împăratului Aurelian. A studiat retorica, dreptul şi latina în oraşul natal şi intră ucenic la Origen. Se botează creştin şi îşi schimbă numele din Teodor în Grigorie, iar trupul şi-l păstrează curat fără să cunoască păcat trupesc până la sfârşitul zilelor pe pământ. A fost iubit de Dumnezeu şi de oamenii buni şi a fost urât de cei răi. A luptat împotriva ereziilor care bântuiau biserica în vremea lui şi a participat la sinodul din 265 din Antiohia. Confruntându-se cu Pavel de Samosata s-a rugat la duhul sfânt să-l lumineze. I s-a arătat Preasfânta Născătoare de Dumnezeu împreună cu Sf Ioan Teologul şi l-au învăţat corect taina Sfintei Treimi şi ce trebuie să creadă drept. Sfântul Grigorie a scris ce a visat şi acea scrisoare s-a păstrat multă vreme pentru cei care voiau să înţeleagă taina, până Neocezareea a căzut sub stăpânirea turcilor. Odată când mergea spre Neocezareea s-a adăpostit de ploaie într-un templu păgân. Acolo sfântul s-a aşezat să-şi spună obişnuitele rugăciuni de noapte şi de dimineaţă şi să-şi facă cruci. De frica sfintei cruci care-i ardea, dracii au fugit din acel templu. Când a primit misiunea de episcop al Neocezareei erau numai 17 creştini în cetate, cetatea era plină de tot felul de temple închinate idolilor, iar peste tot mirosea a carne arsă din jertfele aduse idolilor. Uşor, uşor, cu puterea Cuvântului, sfânta credinţă se înmulţea iar închinarea la idoli dispărea, templele se pustiau iar idolii se sfărâmau, numele lui Iisus Hristos era preamărit în Neocezareea. Când Diocleţian a dezlănţuit prigoana asupra creştinilor Sfântul Grigorie i-a sfătuit pe credincioşi să fugă şi să se ascundă, căci mai bine e să te ascunzi decât să nu rezişti chinurilor şi torturilor ca să cazi din credinţă. După ce a încetat prigoana s-a întors în cetate şi a păstorit până la bătrânţe. Când a simţit că viaţa lui pe pământ se apropie de sfârşit a chemat un ucenic şi l-a întrebat câţi păgâni mai sunt în oraş. Răspunsul l-a mulţumit şi a zis “Slavă lui Dumnezeu căci, atunci când am venit eu în Neocezareea la episcopie numai șaptesprezece creștini am aflat, toată cetatea fiind idolatră. Iar acum, mergând către Dumnezeu, rămân atâția necredincioși câți credincioși s-au aflat întâi, căci acum toată cetatea este a lui Hristos".

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Taumaturgul

Întru rugăciuni priveghind, la lucrările minunilor răbdând, asemenea numire cu îndreptările ai câştigat. Ci, te roagă lui Hristos Dumnezeu, Părinte Grigorie, să lumineze sufletele noastre, ca să nu adormim în moarte cu păcate.

Condacul Sfântului Ierarh Grigorie Taumaturgul

Luând lucrarea multor minuni, cu semne înfricoşătoare pe demoni i-ai îngrozit şi bolile oamenilor ai alungat, Preaînţelepte Grigorie. Şi făcător de minuni eşti numit, din fapte luându-ţi numele.

La 17 noiembrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios şi Mărturisitor Lazăr Zugravul;
  • Sfântul Cuvios Zaharia Ciobotarul şi a lui Ioan;
  • Sfântul Cuvios Longhin;
  • Sfântul Ghenadie, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfântul Cuvios Iustin;
  • Sfântul Cuvios Ghenadie.
maurice munteanu
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
Adriana și Eliza Iliescu
jude law phillipa coan jpeg
david victoria beckham son brooklyn t jpeg
colaj raluca badulescu theo rose bibi png
Catrinel Sandu familie Sarasota Florida jpg
horia tecau jpg
Convoi de civili atacat in regiunea Zaporojie FOTO Twitter jpg
Discursul lui Putin a fost transmis pe ecrane gigant în Piața Roșie FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
horia tecau jpg
Gollum, într o secvenţă din Stăpânul Inelelor jpeg
foto1 pelerinaj 2021 INQUAM Photos Liviu Chirica jpg
harry charles jpg