Calendar ortodox 2019, 5 ianuarie. Sfinţii zilei. Ajunul Bobotezei, Sfânţii Mucenici Teotempt şi Teonas


  Martiriul Sfinților Mucenici Teopemt și Teona - miniatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea Macedoneanul (985. Biblioteca Vaticanului. Roma)doxologia.ro
Martiriul Sfinților Mucenici Teopemt și Teona - miniatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea Macedoneanul (985. Biblioteca Vaticanului. Roma)doxologia.ro

Ajunul Bobotezei şi Sfinţii Mucenici Teotempt şi Teonas sunt prăznuiţi la data de 5 ianuarie în Calendarul ortodox. Ajunul Bobotezei, Sfinţii Mucenici Teotempt şi Teonas sunt între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 5 ianuarie. Zi de post.

Conform canonului 1 dat de Sfântul Teofil al Alexandriei, în Ajunul Bobotezei se ţine post negru. Atunci, în secolul al IV-lea, catehumenii se pregăteau pentru primirea botezului de a doua zi. Sfântul Sava îndulceşte un pic spunând că dacă Ajunul Bobotezei cade sâmbăta sau duminica se va ţine post, dar nu negru, aşa cum a căzut anul acesta. Agheasma mare se gustă timp de 8 zile, de la Bobotează la 14 ianuarie inclusiv.

Calendar ortodox 2019, 5 ianuarie. Sfânţii Mucenici Teotempt  şi Teonas

Teotempt a fost episcop în Nicomidia în vremea prigoanei creştinilor dezlănţuită de împăratul Diocleţian. El a suferit pentru că-l mărturisea pe Hristos şi pentru că a refuzat să aducă jertfă zeului Apolo. Împăratul a poruncit să fie închis într-un cuptor încins dar în loc să moară l-au găsit a doua zi, nevătămat, spunând psalmi şi aducând slavă lui Dumnezeu. Atunci împăratul a poruncit să fie aruncat în temniţă, fără hrană şi fără apă, să moară acolo. Dar după 21 de zile l-au găsit viu, vesel şi sătul ca şi cum ar fi participat la un ospăţ. Atunci i-au scos un ochi şi i l-au pus în palmă, apoi l-au întemniţat iar. A venit o lumină mare şi i-a vindecat ochiul. Când a aflat împăratul s-a mâniat tare şi dat sfoară în ţară să fie adus un vrăjitor care să poată si înfrângă pe creştin.

A venit tocmai din Egipt un vrăjitor puternic pe numele lui Teonas care mai întâi a despicat doar cu vorbe un taur în două, iar când a văzut împăratul a văzut a fost convins că-l va dovedi pe Teotempt.

Puşi faţă în faţă, vrăjitorul Teonas ia promis că va trece la creştinism dacă nu va putea să-l doboare. I-a preparat două turte din făină fermecată iar Teotempt le-a mâncat de parcă ar fi fost miere. Apoi i-a dat să bea apă otrăvită şi a invocat tot felul de demoni să o facă şi mai ortăvitoare iar Teotempt a băut-o şi a rămas nevătămat. Teonas atunci a căzut în genunchi şi a zis cu voce tare: “Cred în Cel răstignit”. Împăratul s-a tulburat foarte tare şi i-a aruncat pe amândoi în închisoare, unde Teonas a a primit învăţătura şi a fost botezat. Apoi împăratul a dat ordin să fie torturat Teotempt în fel şi chip dar sfântul a stat drept în faţa lui până când acesta nu a mai suportat şi a dat ordin să-i taie capul, iar sfântul a îngenunchiat şi a mulţumit sfintei treimi înainte de a îşi da duhul. Sfântul Teonas, vrăjitorul care a crezut în Hristos, a fost îngropat de viu iar pământul a fost călcat de cai.

Troparul Sfinţilor Mucenici Teopempt şi Teonas Glasul 4

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule

La 5 ianuarie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

 • Sfânta Sinclitichia;
 • Sfântul Cuvios Grigorie din Acrita;
 • Sfânta Cuvioasă Apolinaria, fecioara;
 • Sfântul Cuvios Fostirie;
 • Sfântul Mucenic Sais;
 • Sfântul Mucenic Teoid;
 • Sfânta Cuvioasă Domnina;
 • Sfânta Cuvioase Tatiana;
 • Sfântul Cuvios Mucenic Romano din Carpensia.
8 boca arsenie jpeg
Mihaela Borcea 9 jpg
FotoJet jpg
eticheta alimente jpg
somn shutterstock 398208937 jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
mihai voropchievici jpg
shutterstock carbune
WhatsApp Image 2022 11 27 at 13 59 39 jpeg
image
image
image
image
FotoJet (1) jpg
romania 1894741 1920 jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
8 boca arsenie jpeg
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
FotoJet (3) jpg