Calendar ortodox 2020, 17 decembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Daniil şi cei împreună cu el

Sfântul Proroc Daniil şi cei împreună cu el Anania Azaria şi Misail sunt prăznuiţi la data de 17 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Proroc Daniil şi cei împreună cu el Anania Azaria şi Misail  sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 17 decembrie. Zi de post.

image
Sfântul Proroc Daniil - icoană de Mihai Coman

Calendar ortodox 2020, 17 decembrie. Sfântul Proroc Daniil

Daniil, care se traduce “Dumnezeu este judecătorul meu” este unul din cei mari proroci ai Vechiului Testament. Sfântul Proroc Daniil se trăgea din seminţia lui Iuda, seminţia regilor lui Israel. Era copil când împăratul Babilonului, Nabucodonosor, a cucerit Ierusalimul şi l-a luat în robie pe regele Iudeii, Ioachim. Daniil a fost şi el luat ostatic împreună cu Anania, Azaria şi Misail. Daniil a fost binecuvântat de Dumnezeu cu darul înainte vederii şi a demonstrat nevinovăţia Suzanei şi a salvat-o de judecata strâmbă a celor doi judecători bătrâni pentru ca să se împlinească profeţia "Ieșit-a fărădelege în Babilon, din bătrânii judecători".

Mai apoi când Nabucodonosor i-a invitat la masă pe toţi tinerii frumoşi şi învăţaţi pentru a îi învăţa limba dar Daniil împreună cu Anania, Azaria şi Misail au refuzat bucatele împăratului şi s-au hrănit numai cu seminţe şi apă dar l-au uimit cu înţelepciunea lor. Apoi Nabucodonosor a avut un vis dar pe care l-a uitat când s-a trezit dar i-a chemat pe toţi înţelepţii să-i amintească visul şi să i-l şi tâlcuiască. Doar lui Daniil i-a dezvăluit Dumnezeu visul cu uriaşul cu cap de aur, piept şi braţe de argint, pântecele şi coapsele de aramă, pulpele de fier şi picioarele de pământ. I-a tâlcuit că Nabucodonosor este capul urmat debraţele de argint care sunt mezii şi perşii care vor avea un impreiu dar nu la fel de strălucit. Arama este Alexandru Macedon iar picioarele de fier sunt imperiul roman şi grec care v-a stăpâni acele pământuri. Daniil a primit multă cinste dar curând împăratul şi-a făcut un chip de aur uriaş şi toţi au foşt chemaţi să se închine lui. Daniil, Anania, Azaria şi Misail au refuzat şi au fost aruncaţi în foc doar Daniil  a fost cruţat. Doar că cei trei nu au ars, nici măcar nu s-au pârlit şi nici nu miroseau a fum deşi stătuseră în văpaia focului, dar Dumnezeu fusese alături de ei şi-i protejase. 

Împăraţii s-au schimbat dar Daniil a rămas şi a prorocit şi a tălmăcit multe vise care s-au îndeplinit întocmai. Când a arătat că Baal este doar idol şi nu se poate asemui Dumnezeului celui viu mulţi l-au vorbit de rău până ce l-au convins pe împăratul Darie să-l arunce în groapa cu lei, dar Dumnezeu a închis gura leilor şi deşi erau înfometaţi, nici un rău nu i-au făcut sfântului proroc iar Prorocul Avacum i-a gătit masă în Ierusalim iar îngerul domnului l-a adus pe Avacum şi mâncare şi a prânzit Daniil în mijlocul leilor, în groapă. Daniil a fost pus înapoi la cinstea la care era şi îl sfătuia pe împărat iar cei care-l vorbiseră de rău au fost aruncaţi leilor care i-au mâncat pe loc. Când împăratul Cirus a eliberat pe evrei şi i-a lăsat să se întoarcă acasă Daniil a rămas în Babilon şi a devenit ocrotitorul emigranţilor şi al exilaţilor. A fost ucis de împăratul Atic alături de prietenii săi Anania, Azaria şi Misail, dar acesta a fost un tiran sângeros care a ucis şi pe fratele său şi pe sora sa pe care şi-o luase de soţie. Atic a mai domnit un an apoi a fost la rândul său ucis.

În sinaxar stă scris că Daniil, Anania, Azaria şi Misail au înviat şi ei odată cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi mulţi i-au văzut. 

Troparul Sfântului Prooroc Daniel şi al Sfinţilor trei Tineri: Anania, Azaria şi Misail 

Glasul al 2-lea

Mari sunt faptele credinţei; că în mijlocul izvorului văpăii, ca într-o apă de odihnă sfinţii trei Tineri s-au bucurat şi Proorocul Daniel păstor leilor ca unor oi s-a arătat. Pentru rugăciunile lor, Hristoase Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi.

Condacul Sfântului Prooroc Daniel

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Luminându-se cu duhul inima ta cea curată, vas de proorocie te-ai făcut; că ai văzut cele ce erau departe, ca şi cum ar fi fost de faţă şi pe lei i-ai îmblânzit, fiind aruncat în groapa lor. Pentru aceasta pe tine te cinstim, Proorocule, Fericite Daniel.

La 17 decembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Patermutie, Copri si Alexandru; 
  • Cuviosul Dunale; Sfântul Mucenic Iahu; 
  • Sfântul Dionisie cel Nou din Zachint; 
  • Sfântul Mucenic Nichita.
3 alina ceusan 2 jpg
Călin Hagima şi Roxana Nemeş sunt foarte fericiţi împreună jpeg
6 victor ponta si daciana sarbu avere jpg jpeg
anca serea fiica jpg
Cabral si Adela Popescu   Sunt celebru, scoate ma de aici (2) jpg
Olivia Newton John și John Travolta, apropiați și în 1978, când abia apăruse filmul ”Grease” jpeg
vlăduța lupău png
293172253 1378552842655773 4982117340242158991 n jpg
image
image
image
image
gabriela firea nicusor dan jpeg
tragedie cobadin jpg
donald trump jpeg
image png
China Taiwan şi SUA adversari FOTO SHUTTERSTOCK
foto1 profimedia 0335766210 jpeg