Calendar ortodox 2020, 18 decembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul


    Sfântul Daniil Sihastrul pictat în stânga intrării în viserica mănăstirii Voronețfoto: doxologia.ro
Sfântul Daniil Sihastrul pictat în stânga intrării în viserica mănăstirii Voronețfoto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este prăznuit la data de 18 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 18 decembrie. Zi de post.

Daniil Sihastru a fost cel care a profeţit urcarea pe tron a celui care va rămâne în istorie Ştefan cel Mare şi Sfânt şi este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi moldoveni. La naştere a primit numele Dumitru şi a văzut lumina zilei lângă Rădăuţi şi a intrat la mănăstire la 10 ani şi unde s-a dovedit bătrân cu înţelegerea deşi era fraged cu vârsta, a deprins ceaslovul şi psaltirea şi se îndeletnicea cu nevoinţa ca unul din cei vechi. La 15 ani a fost tuns la monahism şi a primit numele marelui proroc şi rege David. A stat la ctitoria lui Bogdan Întemietorul cât a stat apoi atras de schimniie a plecat la o mănăstire lângă Vicov. După ce a fost numit ieroschimonah şi a primit numele de Daniil s-a retras lângă Putna acolo unde cu multă trudă a săpat în binecunoscuta stâncă paraclis şi chilie şi unde nu a încetat să-l slăvească pe Dumnezeu împreună cu îngerii şi cu sihaştrii din codrii Carpaţilor timp de mai bie de 20 de ani. Atunci când tânărul Ştefan s-a ascuns în pădure de frica lui Aron Pumnul ucigaşul tatălui său a stat în grija lui Daniil care l-a îmbărbătat şi încurajat prezicând că va sta în tronul tatălui şi bunicului său. După ce a devenit domnitor, Ştefan cel Mare nu l-a uitat pe schimnic şi i-a fost principalul sfetnic la care mergea oridecâte ori avea îndoieli cu privire la treburile ţării. Nu se ştie când a trecut la Domnul pentru că pe piatra sa de mormânt, de la Voroneţ nu scrie decât "Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimnicul Daniil" fără nici o altă lămurire şi este mărturie a fugii lui de măririile deşarte. Deşi a fost canonizat abia în 1992 a fost iubit şi respectat ca sfânt încă din vremea când era în viaţă şi niciodată nu a fost uitat de popor. La Mănăstirea Putna se află, ferecat în argint şi împodobit cu pietre preţioase, degetul “făcător de minuni” cu care i-a indicat lui Ştefan unde să zidească mănăstirea Putna iar în anul 1470 a participat la slujba de sfinţire a mănăstirii unde sfântul a fost cinstit ca un al doilea ctitor. Restul moaştelor sale se află la Voroneţ, unde sfântul sfântul s-a nevoit alţi 20 de ani şi unde în anul 1488 Ştefan cel Mare a ridicat biserică de piatră în locul celei din lemn, în biserica pe ai cărui ziduri a fost pictat cu aureolă de sfânt încă din 1547, în vremea lui Petru Rareş, în stânga intrării, unde ţine în mână un sul desfăcut pe care scrie “Veniți, fraților, de mă ascultați. Vă voi învăța frica Domnului. Cine este omul ...”În secolul al 17-lea moaştele sale au fost scoase la închinat iar vestea minunilor făcute la Voroneţ ajunsese până în Kiev, în Polonia, în Transilvania şi chiar la Sfântul Munte. I se mai spunea Sfântul Stareţ Daniil, Sfântul Daniil Sihastrul cel Bătrân, sau Sfântul Daniil cel Nou făcătorul de minuni.

Troparul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul

Glasul al 8-leaÎntru tine, Părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; căci luând Crucea, ai urmat lui Hristos; și luptând, ai învățat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii se bucură, Preacuvioase Părinte Daniile, duhul tău.

Condacul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul

Glasul al 3-lea:Viață îngerească ai petrecut pe pământ, chip și pildă făcându-te ucenicilor tăi. Prin rugăciuni, posturi îndelungate și privegheri, te-ai învrednicit a sălășlui în pământul celor blânzi, Sfinte Daniil de Dumnezeu cinstitorule, podoaba sihaștrilor și lauda călugărilor.

La 18 decembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Sebastian şi Zoe, soţia lui, şi a celor împreună cu ei: Tranchilin, Nicostrat, Claudie, Castor, Tiburtie, Castul, Marcelin si Marcu;
  • Sfântul Mucenic Eviot;
  • Sfântul Cuvios Flor, episcopul Aminsului;
  • Sfinţii Mucenici Foca şi Ermil;
  • Sfinţii Mucenici Zaheu, diaconul, şi Alfie, citetul; Sfânta Sofia;
  • Sfântul Cuvios Mihail Sincelul, mărturisitorul;
  • Sfântul Modest, arhiepiscopul Ierusalimului.
FotoJet (3) jpg
cub horoscop iertare png
Oana Roman si Isa jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
cub isabela onoriu png
Shakira jpg
FotoJet (2) jpg
cub raluca podea png
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg
femeie frig casa jpeg
Terminator jpg
Bryan Johnson jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
Ivona Nenu jpg