Calendar ortodox 2021, 12 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Atanasie Todoran

11 noiembrie 2021
article img
Sfântul Atanasie Todoranfoto: Doxologia.ro

Sfântul Atanasie Todoran este prăznuit la data de 12 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Atanasie Todoran este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 12 noiembrie.

În zilele 22-24 octombrie 2017, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea Sfinților Martiri şi Mărturisitori Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu şi trecerea lor în rândul sfinţilor cu zi de pomenire 12 noiembrie. Proclamarea oficială a lor ca sfinţi a avut loc la 11 mai 2008.

Sfântul Atanasie Todoran a văzut lumina zile în satul Bichigiu, în Valea Salautei într-o familie de ţărani liberi. În vremea când slujea în armata Imperiului Habsburgic, undeva lângă Viena, pentru că şi-a pierdut răbdarea în aşteptarea liberării, a dezertat şi s-a refugiat în Maramureş, în Munţii Ţiblului şi în Tara Chioarului. În cele din urmă a fost prins de oamenii împărăţiei şi a fost închis în Bistriţa, în Turnul Dogarilor. Pentru că fiul i s-a îmbolnăvit rău şi în cele din urmă a murit, el s-a împotrivit spovedirii şi împărtăşirii lui cu azimă de către preotul unit, pentru că preotul ortodox fusese alungat de împărăţie. După ce a murit, şi-a îngropat fiul în ritul credinţei strămoşeşti. În anii 1761 şi 1762 a făcut parte din delegaţia fruntaşilor români care a negociat la Viena, cu autorităţile ca românii să aibă dreptul de a se încorpora în regimentele de grăniceri fără a mai fi obligaţi să renunţe la credinţa strămoşească. Cu toate că li s-a promis una, năsăudenii vedeau cum cei care erau înregimentaţi erau forţaţi să treacă la catolicism. 

În data de 10 mai 1763, la înfiinţarea regimentului de grăniceri a venit de la Viena însăşi generalul Bukov, călăul mănăstirilor ortodoxe din Transilvania. La 104 ani “Moş“ Tănase Todoran a ieşit călare în faţa grănicerilor, le-a ţinut tinerilor recruţi o lecţie de patriotism, le-a explicat de trădarea împărătesei printre altele le-a spus: "De doi ani noi suntem grăniceri şi carte n-am primit de la înalta împărăteasă că suntem oameni liberi!... Şi apoi aşa nu vom purta armele, ca sfânta credinţă să ne-o batjocorească! Jos armele!". Şi toţi grănicerii de neam românesc au lepădat armele şi au trecut de partea bătrânului. 

Împărăţia nu putea trece cu vederea aşa ceva şi s-a făcut o anchetă pentru ca vinovaţii să fie găsiţi şi pedepsiţi. La data de 12 noiembrie 1763 pe platoul unde grănicerii au lepădat armele în luna mai, Sfântul Atanasie Todoran a fost frânt cu roata "pentru ca i-a reţinut pe oameni de la unire şi de la înrolarea în statutul militar grăniceresc...". Împreună cu el au mai fost spânzuraţi “pentru aceeaşi vină” Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra si Vasile Oichi din Telciu. Alte 19 persoane au fost bătute cu vergi, unii au rămas betegi şi chiar au murit în urma bătăii primite. 

Doină de jale pentru Sfântul Atanasie Todoran, rămasă în folclorul năsăudean

«Nu vă daţi feciori cătane / Că-ţi purta păduci cu coarne / Asta v-o spune de un an / Moşul vostru Todoran / În pământ de m-or băga / Nu mă las de legea meaAsta-i legea lui Hristos / Sloboziţi puştile jos…»

Troparul Sfântului Martir Atanasie Todoran,

Glasul 1

Luptător pentru credinţă şi neam, biruitor al potrivnicilor lui Hristos şi apărător neînfricat al Ortodoxiei, ai odrăslit în Ţara Năsăudului, primind cu bărbăţie moarte de martir. Pentru aceasta, nimicind amăgirile asupritorilor, ai câştigat cununa cea neveştejită a sfinţeniei. Fericite Atanasie, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să miluiască şi să mântuiască sufletele noastre.

Condacul  Sfântului Martir Atanasie Todoran

Pe iubitorul de nevoinţe, pe mărturisitorul Ortodoxiei, pe Sfântul Atanasie, bărbatul preaînţelept şi împlinitorul bunelor rânduieli ale Bisericii lui Hristos, să-l cinstim şi să-l lăudăm după cuviinţă că, vrednic fiind de mărirea lui Dumnezeu, prin moartea sa pe roată i-a biruit pe prigonitori. Pentru aceasta, într-un glas, cu bucurie să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Atanasie, martirul cel neînfricat şi apărătorul dreptei credinţe!

La 12 noiembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei
  • Sfântul Cuvios Nil Pustnicul;
  • Sfântul Cuvios Martin de Tours, făcătorul de minuni, episcopul Franţei;
  • Sfântul Prooroc Ahia;
  • Sfântul Cuvios Martin, episcopul Tarachinului;
  • Sfinţii Mucenici Antonie şi cei împreună cu dânsul Zevina, Ghermanos, Nichifor şi Marato, fecioara;
  • Sfântul Mucenic Arsachie;
  • Sfântului Leon, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfântului Mucenic Sava Nigdeli;
  • Sfântului Mucenic Nicolae Constantinopolitul.