Calendar ortodox 2021, 2 decembrie. Sfinții zilei: Sfântul Proroc Avacum, Sfânta Muceniţă Miropia

image
Calendar ortodox 2021, 2 decembrie. Sfinții zilei: Sfântul Proroc Avacum, Sfânta Muceniţă Miropiafoto: doxologia.ro

Sfântul Proroc Avacum şi Sfânta Muceniţă Miropia sunt prăznuiţi la data de 2 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Proroc Avacum şi Sfânta Muceniţă Miropia sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 2 decembrie. Zi de post.

Sfântul Proroc Avacum era din neamul lui Simeon fiul lui Asafat şi pentru că ducea o viaţă curată şi cinstită, făcând multe fapte bune a primit de la Dumnezeu darul profeţiei. Prorocirile lui s-au împlinit când a vorbit despre căderea  Ierusalimului şi luarea poporului în robie şi despre pustiirea templului. A plâns şi s-a jelit văzând mai dinainte ceea ce urma să se întâmple. A fugit din ţară a pribegit în ţări străine printre neamuri şi s-a întors în ţară după ce aceasta fusese invadată de Nabucodonosor, şi a ajuta la seceriş. Într-o zi îngerul Domnului l-a luat pe sus şi l-a dus cu tot cu provizii la Daniel care se afla în groapa cu lei din Babilon să-l hrănească apoi l-a dus înapoi în pământul iudaic. El a prorocit despre întoarcerea din exil a poporului evreu, l-a prorocit pe Iisus Hristos şi Legea cea Nouă şi încetarea Legii Vechi.  Cartea lui Avacum din Vechiul Testament are trei capitole iar profetul a murit cu doi ani înainte de întoarcerea iudeilor din robia babiloniană. 

Troparul Sfântului Prooroc Avacum 

Glasul al 2-lea

A proorocului Tău, Doamne, Avacumpomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Prooroc Avacum

Glasul al 4-lea

Degrab ne întâmpină pe noi mai înainte până ce nu ne robim, când vrăjmaşii Te hulesc pe Tine şi ne îngrozesc pe noi, Hristoase Dumnezeul nostru. Pierde cu Crucea Ta pe cei ce se luptă cu noi, ca să cunoască cât poate credinţa dreptmăritorilor creştini, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni. 

De Dumnezeu grăitorule Avacum, văzut-ai pe sfinţii ucenici ca pe nişte cai, tulburând vădit marea necunoştinţei şi înecând înşelăciunea cu dogmele dreptei cinstiri de Dumnezeu. Pentru aceasta ca pe un adevărat prooroc te lăudăm, cerându-ţi a te ruga Domnului să ne miluiască pe noi.

Calendar ortodox 2021, 2 decembrie. Sfânta Muceniţă Miropia

Sfânta Miropia s-a născut în Efes din părinţi creştini şi botezată în numele Sfintei Treimi. Ea mergea la mormântul Sfintei Ermonia, fiica Sfântului Apostol Filip, de unde lua mir plin de tămădiuiri pe care-l dăruia neputiincioşilor. Când împăratul Deciu a început prigoana creştinilor Miropia a fost luată de mama ei şi dusă în insula Hiului unde stăteau şi se rugau lui Dumnezeu. Când guvernatorul a venit pe insulă a aflat că dregătorul oraşului, Isidor, este creştin aşa că l-a torturat şi l-a chinuit încercând să-l facă să renunţe la Hristos. Fericitul Isidor a fost ucis cu sabia şi aruncat într-o râpă ca să fie mâncat de animale şi de păsări şi a pus strajă ca nu care cumva să fie trupul furat şi îngropat creştineşte.  Miropia şi slujnicele ei s-au strecurat şi au luat trupul mucenicului l-au pus ascuns în loc tainic. Când guvernatorul a prins de veste s-a mâniat şi a pus să fie pedepsiţi străjerii. Când a văzut Sfânta Miropia că alţii suferă pentru fapta sa a ieşit în faţă şi a mărturisit că ea a luat trupul mucenicului. Guvernatorul  a poruncit să fie bătută apoi a fost târâtă de păr pe toate drumurile insulei şi când era mai mult moartă decât vie a aruncat-o în temniţă. La miezul nopţii temniţa s-a umplut de lumină şi camera s-a umplut de îngeri şi cu ei era Sfântul Isidor care i-a spus că vor fi împreună şi va primi coroana. Când Sfânta şi-a dat sufletul s-a umplut de un miros atât de frumos încât străjerii s-au minunat şi s-au speriat. Creştinii au luat trupul sfintei şi l-au îngropat cu cinste iar unul din străjeri a fugit la preot, s-a botezat şi a primit coroana muceniciei când i-a venit vremea. 

La 2 decembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Cuvioşi pustnici Ioan, Iraclemon, Andrei şi Teofil;
  • Sfântul Solomon, arhiepiscopul Efesului;
  • Sfântul Aviv cel Nou;
  • Sfântul Cuvios Chiril Fileotul.
Radu Mirică s-a sinucis
cub silvia chifiriuc png
Mama copilului mort în Găești 3 jpg
rafael nadal si sotia sa
2 alexandru arsinel jpg jpeg
Alexandru Arsinel FOTO Mediafax
cub casă stela popescu png
cub regina elisabeta doliu (1) png
Adrian Nastase FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Protest în Ungaria față de noua reformă privind avortul / Foto Facebook
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 30 septembrie sfantul ierarh grigorie luminatorul armeniei celei mari jpeg
mormant arsinel sursa captura youtube jpg
sorin cimpeanu campeanu
Radu Mirică s-a sinucis
elevi scoala inquam jpeg
BeFunky collage (13) jpg