Calendar ortodox 2021, 23 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea

22 noiembrie 2021
article img
Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlceafoto: Doxologia.ro

Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea este prăznut la data de 23 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 23 noiembrie. Dezlegare la pește.

Cuviosul Antonie a fost de neam român şi a trăit în vremea lui Matei Basarab şi a sfântului Constantin Brâncoveanu. El a simţit chemarea lui Dumnezeu din fragedă pruncie şi a lăsat lumea asta şi a intrat la schit, la Iezeru de Vâlcea, la numai câţiva kilometri de Olăneşti. El de la început s-a arătat sârguincios în osteneala şi nevoinţa sa. El a dus viaţă de sihastru şi-a săpat singur, cu dalta şi ciocanul, un paraclis în stâncă, a adus catapeteasmă şi icoane, a împodobit-o cu tot ce-i trebuie pentru a se sluji în ea şi după trei ani de muncă neobosită i-a dat de veste episcopului Ilarion al Râmnicului să vină să o sfinţească. Acolo, în acea bisericuţă s-a nevoit toată viaţa, cobora doar duminicile şi la praznice să asculte Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi să se împărtăşească trupul şi sângele Domnului. 

În toate satele şi târgurile Olteniei puteai auzi poveşti despre el, ba chiar faima lui a ajuns şi în Transilvania. Dumnezeu l-a chemat la sine înainte de a se împlini anul 1714 şi ieromonahul transilvan Nicolae din Teiuş i-a purta de grijă în ultimile zile, l-a împărtăşit şi l-a îngropat. Sfântul Cuvios Antonie a trăit 92 de ani din care 28 în pustie. Multă vreme credincioşii veneau la mormântul cuviosului şi-l cinsteau ca pe un sfânt, doar că atunci când au vrut să-i dezgroape moaştele  o stâncă s-a prăvălit peste mormânt şi semn că vrea să rămână în sihăstrie.

El s-a arătat de multe ori ucenicilor săi în biserică, purtând o cruce strălucitoare în piept. Pentru că amintirea lui nu s-a stins niciodată Sfântul sinod al bisericii noastre l-a aşezat în rândul sfinţilor la şedinţa din 20 iunie 1992 şi a stabilit ca numele lui să fie trecut în sinaxar şi pomenit în cărţile de slujbă şi calendarele bisericieşti la 23 noiembrie.

La 23 noiembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Grigorie, episcopul Bisericii acragantenilor;
  • Cuviosul  Sisinie Marturisitorul; 
  • Sfântul Ishirion episcopul;
  • Sfântul Elen, episcopul Tarsului;