Calendar ortodox 2021, 25 august. Sfinţii zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu

Ultima actualizare:

    Sfântul Apostol Bartolomeufoto: Doxologia.ro
Sfântul Apostol Bartolomeufoto: Doxologia.ro

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu este prăznuită la data de 25 august în calendarul ortodox. Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 25 august. Zi de post.

Sfântul Apostol Bartolomeu sau Vartolomeu este pomenit de multe ori împreună cu Sfântul Apostol Filip. A avut sarcina de a propovădui Cuvântul Domnului în India, Armenia, Frigia, Licaonia, Mesopotamia şi Persia. Şi-a primit coroana muceniciei în Armenia în cetatea Albanopolis, unde a fost răstignit, se pare, cu capul în jos. Creştinii au recuperat trupul şi l-au înmormântat cu cinste într-o raclă de plumb. La mormântul lui se vindecau în chip miunat mulţi bolnavi şi vestea minunilor petrecute s-a răspândit repede făcând ca numărul pelerinilor creştini să crească. Acest lucru îi deranja pe păgâni şi ca să scape de povară au aruncat sicriul în mare. Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu sfintele moşte au ajuns în insula Liparia unde era aşteptat de episcopul Agaton cu sobor de preoţi şi cu mult popor. Episcopului Agaton i se arătase în vis sosirea moaştelor şi toţi vedeau cu ochii lor racla de plumb greu plutind pe apă ca o luntre uşoară. Apoi au tras racla cu doi boi până la locul unde era voia Apostolului şi acolo a ridicat arhiereul o biserică în cinstea sfântului şi a aşezat în ea sfintele moaşte ca pe un odor de preţ. Din acea vreme se prăznuieşte Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Bartolomeu. Moatele Sfântului au rămas acolo până  în anul 839, în vremea împăratului Teofin iconoclastul când, de frica necredincioşilor musulmani care ameninţau să ocupe insula au fost luate şi duse mai întâi la Benevento şi mai apoi la Roma.

Tropar la Sărbătoarea aducerii moaştelor Sfântului Apostol Bartolomeu

 Glasul al 3-lea

Sfinţilor Apostoli, rugaţi pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condac la Sărbătoarea aducerii moaştelor Sfântului Apostol Bartolomeu

 Glasul al 3-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Arătatu-te-ai ca un soare mare Bisericii, cu strălucirile învăţăturilor şi cu înfricoşătoare minuni, luminând pe cei ce te cântă pe tine, Sfinte Bartolomeu, Apostolul Domnului.

La 25 august în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Apostol Tit;
  • Sfinţii Mina, Epifanie, Ghenadie;
  • Sfantului Ioan, arhiepiscopul Constantinopolului;
  • Cuviosului Ioan Carpatiul.
image
image
image
image
image
image
Baie modernă pixabay jpg
calendar ortodox 2021 30 martie sfantul ioan scararul jpeg
Nicolae Ceauşescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 6/1979)
Altar Biserica Domneasca Curtea Veche Postul Mare jpg
cub cutremur romania png
Biserica Gorunești jpg