Calendar ortodox 2021, 28 august. Sfinţii zilei. Sfântul Moise Arapul sau Sfântul Moise Etiopianul

Ultima actualizare:

    Sfântul Moise Arapul sau Sfântul Moise Etiopianulfoto: Doxologia.ro
Sfântul Moise Arapul sau Sfântul Moise Etiopianulfoto: Doxologia.ro

Sfântul Moise Arapul este prăznuit la data de 28 august în calendarul ortodox. Sfântul Moise Arapul este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 28 august.

Sfântul Moise Arapul sau Sfântul Moise Etiopianul este unu din cei mai vestiţi sihaştrii ai pustiului Egiptean. El era de origine etiopiană şi avea un caracter atât de aprig, era atât de impulsiv încât săpânul său l-a alungat iar el s-a alăturat unei bande de tâlhari. Prin forţa lui fizică, asprimea şi hotârârea cu care îşi impunea deciziile a ajuns curând şeful tâlharilor. Nu se ştie de ce, dar Moise tâlharul şi-a venit în fire şi s-a căit pentru faptele sale, i-a părăsit pe tâlhari şi a intrat la mănăstire uned s-a dăruit cu totul ascultării duhovniceşti faţă de părintele său duhovnic. Făcea celele mai grele munci fizice îşi supunea trupul la nevoinţe  şi îşi petrecea timpul în rugăciune. Atât de tare s-a schimbat şi atât de mult a înaintat pe calea duhovnicească încât Teofil, arhiepiscopul Alexandriei, l-a hirotonit preot. În timp ce stătea în biserică, îmbrăcat în alb, Teofil a zis în timp cel miruia: “Fratele Moise, omul negru, s-a făcut alb”, iar el, plin de smerenie a zâmbit şi a spus: “Dumnezeu ştie că pe dinăuntru sunt negru, dar îmi doresc să mă curăţ”. Sfântul Moise Etiopianul a întemeiat o mănăstire care a ajuns curând la 75 de vieţuitori şi a trăit peste 70 de ani. În anul 407 i-a avertizat pe fraţi că vin tâlharii să atace mănăstirea, să fugă să se ascundă. A rămas să o apere împreună cu şase fraţi. Unul din cei plecaţi s-a ascuns în apropiere şi a văzut şapte cununi strălcitoare s-au coborât peste cei şapte monahi când erau tăiaţi de tâlharii barbari.

Troparul Sfântului Cuvios Moise Etiopianul

 Glasul 1

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat de Dumnezeu Purtătorule, Părintele nostru Moise; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereştile daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Moise Etiopianul

 Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Pălmuind feţele etiopienilor celor înţelegători, ca un soare luminos ai strălucit, luminând sufletele noastre, ale celor ce te cinstim pe tine, Sfinte Părinte Moise Preafericite.

La 28 august în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Diomid şi Lavrentie;
  • Dreptul Iezechia, regele;
  • Sfânta Ana Prorociţa, fiica lui Fanuel;
  • Sfinţii treizeci şi trei de Mucenici din Iraclia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net