Calendar ortodox 2021, decembrie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

image
Sfântul Ierarh Nicolae, 6 decembrie 2021pictură de Sorin Vintzeanu

Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna decembrie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna decembrie are este bogată în religioase importante: Sfântul Ierarh Nicolae, Naşterea Domnului – Crăciunul, Soborul Micii Domnului, Sfântul Nicodim de la Tismana, Sfântul arhidiacon Ştefan.

Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2021, luna decembrie

Iată care sunt cele mai mari sărbători religioase din Calendarul ortodox 2021, luna decembrie, dar și care sunt semnificațiile și obiceiurile care le însoțesc.

Sfântul Ierarh Nicolae, 6 decembrie 2021

Sfântul Nicolae este unul din cel mai iubiţi şi mai cunoscuţi dintre sfinţii de peste an. El s-a născut în anul 280 şi cetatea Patara Lichiei şi a trecut la Domnul în 345 în Mira care atunci era parte din imperiul roman (azi, Kocademre, Turcia). El este cinstit la 6 decembrie în amintirea zilei când i s-a arătat în vis împăratului Constantin cel mare şi i-a cerut clemenţă pentru nişte condamnaţi la moarte în ziua următoare. E al a fost cinstit încă din secolul al-VI-lea când încep să i se ridice biserici. În perioada cruciadelor, moaştele sale sunt furate şi duse în Italia, la Bari unde se află şi în acest moment.

Naşterea Domnului – Crăciunul, 25 decembrie 2021

Crăciunul este cel dintâi praznic din viaţa Mântuitorului şi este sărbătoarea naşterii în trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Naşterea este una din cele mai mari sărbători şi este sărbătorită în toată lumea creştină. La începuturile creştinismului, în Ajun era prilej de botez al catehumenilor şi tot de atunci s-a păstrat obiceiul ca preoţi să meargă din uşă în uşă pentru a vesti minunea. 

Soborul Maicii Domnului, 26 decembrie 2021

A doua zi de Crăciun se pomeneşte Maica Domnului împreună cu cei care o cinstesc pe ea şi este al cincilea mare praznic de peste an închinat Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Maria a fost aleasă de Sfânta Treime dintre toate fecioarele pământului, fiind din neam arhieresc, după mamă din neamul lui Aaron, fratele lui Moise şi după tată din neamul împăratului David. Maica Domnului este una din cele mai importante persoane de lângă Sfânta Treime şi mijlocitoare pentru noi păcătoşii în faţa Fiului ei.

Sfântul Arhidiacon Ştefan, 27 decembrie 2021

Sfântul Arhidiacon Ştefan este primul martir al creştinilor şi a fost ucis cu pietre fiind învinuit de blasfemie. Ştiind ce urmează să se întâmple Ştefan şi-a ridicat ochi spre cer şi a văzut slava lui Dumnezeu. “Iată, văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu”. Acestea le ştim de la Sf Apostol Pavel, care a păzit hainele celor care se dezbrăcaseră pentru a putea lovi mai cu putere (Faptele Apostolilor 7:56-58)

Sfinți cu cruce neagră în luna decembrie, în Calendarul ortodox 2021

  • 3 decebrie Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
  • 4 decembrie Sânta Muceniţă Varvara
  • 5 decembrie Sfântul Sava cel Sfinţit
  • 7 decembrie Sfânta Muceniţă
  • 12 decembrie Sfântul Spiridon al Trimitundei
  • 13 decembrie Sfântul Ierarh  Dosofei, mitropolitul Moldovei
  • 14 decembrie Sf Mc Elefterie episcopul Ilieriei şi mama sa
  • 17 decembrie Cuviosul Danil Sihastru
  • 22 decembrie Sf Ierarh Petru Movilă
image png
sarah anamaria prodan jpg
giselle si tom brady
cub anamaria prodan png
Soldati rusi in regiunea Herson FOTO Profimedia
claudia patrascanu copii png
elena udrea adrian alexandrov jpeg
Amber Heard FOTO EPA-EFE
traian basescu
bratara agresor foto news.ro
image
image
image
image
Kate Middleton (3) jpg
pxclimateaction 4168906 1920 jpg
elena udrea adrian alexandrov jpeg
police gb15dc8736 1920 jpg
Muzeul Vaticanului jpg
Lebăda a fost salvată în cele din urmă jpg