Calendar ortodox 2022, 17 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Grigorie Taumaturgul

Sfântul Grigorie Taumaturgul este prăznuit la data de 17 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Grigorie Taumaturgul este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 17 noiembrie. Zi de post.

Sfântul Grigorie Taumaturgul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Grigorie Taumaturgul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 17 noiembrie. Sfântul Grigorie Taumaturgul 

Sfântul Grigorie Taumaturgul sau Sfântul Grigorie episcopul Neocezareei făcătorul de minuni a trăit în vremea împăratului Aurelian. A studiat retorica, dreptul și latina în orașul natal și intră ucenic la Origen. Se botează creștin și își schimbă numele din Teodor în Grigorie, iar trupul și-l păstrează curat fără să cunoască păcat trupesc până la sfârșitul zilelor pe pământ. A fost iubit de Dumnezeu și de oamenii buni și a fost urât de cei răi. A luptat împotriva ereziilor care bântuiau biserica în vremea lui și a participat la sinodul din 265 din Antiohia.

Confruntându-se cu Pavel de Samosata s-a rugat la duhul sfânt să-l lumineze. I s-a arătat Preasfânta Născătoare de Dumnezeu împreună cu Sf Ioan Teologul și l-au învățat corect taina Sfintei Treimi și ce trebuie să creadă drept. Sfântul Grigorie a scris ce a visat și acea scrisoare s-a păstrat multă vreme pentru cei care voiau să înțeleagă taina, până Neocezareea a căzut sub stăpânirea turcilor. Odată când mergea spre Neocezareea s-a adăpostit de ploaie într-un templu păgân. Acolo sfântul s-a așezat să-și spună obișnuitele rugăciuni de noapte și de dimineață și să-și facă cruci. De frica sfintei cruci care-i ardea, dracii au fugit din acel templu.

Când a primit misiunea de episcop al Neocezareei erau numai 17 creștini în cetate, cetatea era plină de tot felul de temple închinate idolilor, iar peste tot mirosea a carne arsă din jertfele aduse idolilor. Ușor, ușor, cu puterea Cuvântului, sfânta credință se înmulțea iar închinarea la idoli dispărea, templele se pustiau iar idolii se sfărâmau, numele lui Iisus Hristos era preamărit în Neocezareea. Când Dioclețian a dezlănțuit prigoana asupra creștinilor Sfântul Grigorie i-a sfătuit pe credincioși să fugă și să se ascundă, căci mai bine e să te ascunzi decât să nu reziști chinurilor și torturilor ca să cazi din credință. După ce a încetat prigoana s-a întors în cetate și a păstorit până la bătrânețe. Când a simțit că viața lui pe pământ se apropie de sfârșit a chemat un ucenic și l-a întrebat câți păgâni mai sunt în oraș.

Răspunsul l-a mulțumit și a zis “Slavă lui Dumnezeu căci, atunci când am venit eu în Neocezareea la episcopie numai șaptesprezece creștini am aflat, toată cetatea fiind idolatră. Iar acum, mergând către Dumnezeu, rămân atâția necredincioși câți credincioși s-au aflat întâi, căci acum toată cetatea este a lui Hristos".

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Taumaturgul

Întru rugăciuni priveghind, la lucrările minunilor răbdând, asemenea numire cu îndreptările ai câștigat. Ci, te roagă lui Hristos Dumnezeu, Părinte Grigorie, să lumineze sufletele noastre, ca să nu adormim în moarte cu păcate.

Condacul Sfântului Ierarh Grigorie Taumaturgul

Luând lucrarea multor minuni, cu semne înfricoșătoare pe demoni i-ai îngrozit și bolile oamenilor ai alungat, Preaînțelepte Grigorie. și făcător de minuni ești numit, din fapte luându-ți numele.

La 17 noiembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios și Mărturisitor Lazăr Zugravul; 
  • Sfântul Cuvios Zaharia Ciobotarul și a lui Ioan; 
  • Sfântul Cuvios Longhin; 
  • Sfântul Ghenadie, patriarhul Constantinopolului; 
  • Sfântul Cuvios Iustin; 
  • Sfântul Cuvios Ghenadie.
Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
culori brazi 2022
Anamaria Prodan
caine covid carantina china foto twitter jpg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
infidelitate 0 jpeg
shutterstock 414106915 jpg
Jose Maria Gimenez Fernando Muslera Sebastian Sofa Edinson Cavani Daniel Ghana Uruguay Foto EPA EFE jpg
image
image
image
image
Zile libere legale în 2023
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Anamaria Prodan
masina cu lemne furate din padure jpeg
caine covid carantina china foto twitter jpg