Calendar ortodox 2022, 2 decembrie. Sfinții zilei: Sfântul Proroc Avacum, Sfânta Muceniță Miropia

Sfântul Proroc Avacum și Sfânta Muceniță Miropia sunt prăznuiți la data de 2 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Proroc Avacum și Sfânta Muceniță Miropia sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 2 decembrie. Zi de post.

Sfântul Proroc Avacum (foto: doxologia.ro)
Sfântul Proroc Avacum (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 2 decembrie. Sfântul Proroc Avacum

Sfântul Proroc Avacum era din neamul lui Simeon fiul lui Asafat și pentru că ducea o viață curată și cinstită, făcând multe fapte bune a primit de la Dumnezeu darul profeției. Prorocirile lui s-au împlinit când a vorbit despre căderea  Ierusalimului și luarea poporului în robie și despre pustiirea templului. A plâns și s-a jelit văzând mai dinainte ceea ce urma să se întâmple.

A fugit din țară a pribegit în țări străine printre neamuri și s-a întors în țară după ce aceasta fusese invadată de Nabucodonosor, și a ajuta la seceriș. Într-o zi îngerul Domnului l-a luat pe sus și l-a dus cu tot cu provizii la Daniel care se afla în groapa cu lei din Babilon să-l hrănească apoi l-a dus înapoi în pământul iudaic. El a prorocit despre întoarcerea din exil a poporului evreu, l-a prorocit pe Iisus Hristos și Legea cea Nouă și încetarea Legii Vechi.  Cartea lui Avacum din Vechiul Testament are trei capitole iar profetul a murit cu doi ani înainte de întoarcerea iudeilor din robia babiloniană. 

Troparul Sfântului Proroc Avacum 

Glasul al 2-lea

A proorocului Tău, Doamne, Avacumpomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfântului Proroc Avacum

Glasul al 4-lea

Degrab ne întâmpină pe noi mai înainte până ce nu ne robim, când vrăjmașii Te hulesc pe Tine și ne îngrozesc pe noi, Hristoase Dumnezeul nostru. Pierde cu Crucea Ta pe cei ce se luptă cu noi, ca să cunoască cât poate credința dreptmăritorilor creștini, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni. 

De Dumnezeu grăitorule Avacum, văzut-ai pe sfinții ucenici ca pe niște cai, tulburând vădit marea necunoștinței și înecând înșelăciunea cu dogmele dreptei cinstiri de Dumnezeu. Pentru aceasta ca pe un adevărat prooroc te lăudăm, cerându-ți a te ruga Domnului să ne miluiască pe noi.

Calendar ortodox 2022, 2 decembrie. Sfânta Muceniță Miropia

Sfânta Miropia s-a născut în Efes din părinți creștini și botezată în numele Sfintei Treimi. Ea mergea la mormântul Sfintei Ermonia, fiica Sfântului Apostol Filip, de unde lua mir plin de tămăduiri pe care-l dăruia neputiincioșilor. Când împăratul Deciu a început prigoana creștinilor Miropia a fost luată de mama ei și dusă în insula Hiului unde stăteau și se rugau lui Dumnezeu.

Când guvernatorul a venit pe insulă a aflat că dregătorul orașului, Isidor, este creștin așa că l-a torturat și l-a chinuit încercând să-l facă să renunțe la Hristos. Fericitul Isidor a fost ucis cu sabia și aruncat într-o râpă ca să fie mâncat de animale și de păsări și a pus strajă ca nu care cumva să fie trupul furat și îngropat creștinește.  Miropia și slujnicele ei s-au strecurat și au luat trupul mucenicului l-au pus ascuns în loc tainic. Când guvernatorul a prins de veste s-a mâniat și a pus să fie pedepsiți străjerii. Când a văzut Sfânta Miropia că alții suferă pentru fapta sa a ieșit în față și a mărturisit că ea a luat trupul mucenicului. Guvernatorul  a poruncit să fie bătută apoi a fost târâtă de păr pe toate drumurile insulei și când era mai mult moartă decât vie a aruncat-o în temniță. La miezul nopții temnița s-a umplut de lumină și camera s-a umplut de îngeri și cu ei era Sfântul Isidor care i-a spus că vor fi împreună și va primi coroana.

Când Sfânta și-a dat sufletul s-a umplut de un miros atât de frumos încât străjerii s-au minunat și s-au speriat. Creștinii au luat trupul sfintei și l-au îngropat cu cinste iar unul din străjeri a fugit la preot, s-a botezat și a primit coroana muceniciei când i-a venit vremea. 

La 2 decembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Cuvioși pustnici Ioan, Iraclemon, Andrei și Teofil; 
  • Sfântul Solomon, arhiepiscopul Efesului; 
  • Sfântul Aviv cel Nou; 
  • Sfântul Cuvios Chiril Fileotul.
oana roman si marius elisei
nunta insta jpg
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
cub claudia patrascanu png
FotoJet jpg
itisti specialisti it microsoft angajati birouri laptop
condimente jpeg
Pomii înfloriţi şi gazonul proaspăt tuns o fac pe actriţă sp stea numai în curte jpeg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 27 ianuarie aducerea moastelor sfantului ioan gură de aur jpg
condimente jpeg
carduri energie scumpa jpg
Pomii înfloriţi şi gazonul proaspăt tuns o fac pe actriţă sp stea numai în curte jpeg
elevi jpeg
cos cumparaturi shutter jpeg