Calendar ortodox 2022, 20 ianuarie. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Cuvios Eftimie cel Mare

20 ianuarie 2022

Sf├óntul Cuvios Eftimie cel Mare este pr─âznuiti la data de 20 ianuarie ├«n Calendarul ortodox. Sf├óntul Cuvios Eftimie cel Mare este ├«ntre sfin╚Ťii cinsti╚Ťi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 20 ianuarie.

Calendar ortodox 2022, 20 ianuarie. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Cuvios Eftimie cel Mare

image
Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare (foto: Doxologia.ro)

Sf├óntul Cuvios Eftimie cel Mare s-a n─âscut din Pavel ╚Öi Dionisia, la vremea apusului vie╚Ťi pentru c─â Dionisia a fost stearp─â ╚Öi t├órziu s-a ├«ndurat Dumnezeu de ei ╚Öi le-a ascultat rug─âciunile. L-au botezat Eftimie, adic─â veselie ╚Öi l-au promis lui Dumnezeu. A fost ucenic al lui Acachie ╚Öi Sinodie care l-au ├«nv─â╚Ťat cucernicia ╚Öi pe mul╚Ťi i-a ├«ntrecut cu iubirea lui de ├«nv─â╚Ť─âtur─â iar pe ├«nv─â╚Ť─âtorii lui i-a uimit cu mintea lui cea luminat─â. Mult─â vreme s-a nevoit Eftimie p├ón─â a ajuns la des─âv├ór╚Öirea faptelor iar ├«n╚Ťelepciune lui Dumnezeu l-a ├«nvrednicit. La 29 de ani s-a stabilit l├óng─â o m─ân─âstire ├«n apropiere de Ierusalim ╚Öi mult─â lume aflase de sfin╚Ťenia lui ╚Öi-l c─âutau pentru un sfat sau pentru alungarea vreunui duh r─âu. Odat─â chiar a alungat seceta ╚Öi a f─âcut p─âm├óntul s─â fie din nou roditor. A comb─âtut prin ├«nv─â╚Ť─âturile pe care le-a dat ucenicilor s─âi ereziile lui Nestorie ╚Öi a propov─âduit cele dou─â firi ale Domnului nostru Iisus Hristos cea dumnezeiasc─â ╚Öi cea lumeasc─â dar neamestecate, neschimbate, ne├«mpar╚Ťite ╚Öi nedesp─âr╚Ťite. Dumnezeu i-a descoperit ╚Öi clipa c├ónd va muri a╚Öa c─â a r├ónduit tot ce avea de r├ónduit, le-a dat sfaturi ucenicilor, a trecut la Domnul la 97 de ani.

Troparul Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare

Glasul al 4-lea

Vesele╚Öte-te pustiu care nu rodeai, bucur─â-te ceea ce nu aveai durere; c─â b─ârbatul doririlor Duhului ╚Ťi-a ├«nmul╚Ťit ╚Ťie fii, s─âdindu-i cu dreapta cinstire de Dumnezeu ╚Öi hr─ânindu-i cu ├«nfr├ónarea, spre ├«mplinirea faptelor bune. Cu ale c─ârui rug─âciuni, Hristoase Dumnezeule, m├óntuie╚Öte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare

Glasul al 8-lea

Ca ni╚Öte p├órg─â a firii, ╚Ťie, s─âditorul f─âpturii, lumea ├Ä╚Ťi aduce, Doamne, pe purt─âtorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale c─âror rug─âciuni, ├«n pace ad├ónc─â, Biserica Ta, pentru N─âsc─âtoarea de Dumnezeu, p─âze╚Öte-o, mult-Milostive.

├Äntru cinstita na╚Öterea ta, f─âptura a aflat veselie; ╚Öi ├«ntru Dumnezeiasca pomenirea ta, cuvioase, bucurie a primit de pe urma multelor tale minuni; din care dai destul ╚Öi sufletelor noastre ╚Öi ne cur─â╚Ťe╚Öte de spurc─âciunea p─âcatelor, ca s─â c├ónt─âm: Aliluia.

La 20 ianuarie ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sfin╚Ťii Mucenici Vas, Eusebiu, Eutihiu ╚Öi Vasilid; 
  • Sfin╚Ťii Mucenici In, Pin ╚Öi Tim; 
  • Fericitul Petru Vame╚Öul; Sf├ónta Muceni╚Ť─â Ana; 
  • Sfin╚Ťii Mucenici Tira ╚Öi Agni; 
  • Evlaviosul ├«mp─ârat Leon cel Mare din Tracia; 
  • Sf├óntul Mucenic Zaharia.
fuego iubita2 png
andrei stefanescu iubita3 png
cub pepe png
andreea balan (1) jpg
razvan si irina fodor
kourtney kardashian travis barker (1) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 24 mai sfantul cuvios simeon cel din muntele minunat gabriel toma chituc jpeg
bentley copy jpg
sandra parlamentara copy jpg
regina elisabeta
salvamari 0 jpeg
Experţi în armamentul nuclear: Putin recurge la ameninţarea nucleară pentru a evita intervenţia directă a NATO în Ucraina jpeg