Calendar ortodox 2022, 23 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei

22 ianuarie 2022

Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei este prăznuit la data de 21 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 23 ianuarie.

image
Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 23 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei

Sfântul Clement s-a născut la 250 de ani după Hristos din tată păgân și mamă creștină, născută din părinți creștini, crescută în dreapta învățătură. Părinții au obligat-o pe Sofia să se mărite cu păgânul așteptând ca să se împlinească îndeplinirea cuvintelor Sfântului Apostol Pavel, din întâia epistolă către Corinteni “bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă”. Doar că soțul nu numai că nu voia să se sfințească ci din contră încerca și pe Sofia la credința păgânească. Drept urmare Hristos i-a ascultat rugăciunile și păgânul a murit lăsând în urmă pe cel întâi născut, adică pe Clement, care a fost pe dată botezat cu Duh Sfânt. Micul Clement învăța obiceiurile cele bune și fapta bună dar la 12 ani mama lui s-a sfârșit de moarte bună și a fost îngropată cu cinstea cuvenită. Așa că micul clement a simțit chemarea lui Hristos și a îmbrăcat haina monahală și a început încă din tinerețe a își obișnui trupul cu înfrânarea și cu postul. Se îndeletnicea cu educarea copiilor pe care îi aduna în jurul lui dar și pe elinii maturi îi chema la creștinism botezându-i și înmulțind biserica lui Hristos. A pătimit și a primit cununa cuceniciei în vremea lui Dioclețian. Multe echipe de călăi au obosit chinuindu-l dar el de la Hristos nu a plecat. Când vedeau chinuirle pe care Sfâtul Clement le îndura mulți păgâni strigau “mare este Dumnezeul creștinilor”. Cu tot chinul pe care-l îndura nu înceta a spune că închinarea la idoli va încetat iar lumina lui Hristos va lumina lumea. Iar cei din pușcărie au crezut și toți au primit sfântul Botez. Într-o noapte temnța s-a umplut de lumină și toți au văzut cu un înger a venit și i-a dat lui Clement pâine și vin, așa încât toți cei prezenți au primit sfânta Împărtășanie cu Trupul și Sângele Domnului încât temnița era acum o biserică în toată regula. Dioclețian a hotărât să-l trimită pe Clement celuilalt împărat, Maximian,  care-i ura pe creștini să vadă și el cât de rezistent este ucenicul lui Hristos, dar pe drum Sfântul Clement a fost scăpat de ucenicul lui, Agatanghel, așa că a continuat să-și facă lucrarea. După Maximian a luat împărăția Maximin Daia care l-a vânat și l-a prins pe Sfântul Clement și pe uceniucul lui. Aceștia erau considerați dușmani ai împăratului și multe chinuri au îndurat până au fost omorâți. Mai întâi Sfântul Agatanghel și mai apoi Sfântul Clement, care a îndurat 23 de ani de chin și prigoană dar la sfânta și dreapta credință nu a renunțat. 

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Clement, Episcopul Ancirei 

Glasul al 4-lea

Viță de cuvioșie și stâlpare de luptă grea, floare preasfințită și rod de Dumnezeu dăruit, de-a pururi înfloritor ai fost dat credincioșilor, preasfințite. Ci, ca cel ce ești cu mucenicii împreună luptător și cu ierarhii împreună locuitor, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Clement, Episcopul Ancirei și al Sfântului Mucenic Agatanghel

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Mlădiță cinstită a viței lui Hristos te-ai făcut, Prealăudate Mucenice Clement, biruitorule în multe lupte. Pentru aceasta cu cel ce împreună ai pătimit, ai strigat: Hristoase, Tu ești Bucuria mucenicilor.

La 23 ianuarie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Paulin de Nolla; 
  • Sfântul Mucenic Agatanghel; 
  • Sfinții Părinți de la Sinodul al VI-lea Ecumenic (680-681).
banica vicoveanca jpeg
Screenshot 2022 05 27 211225 png
Pensionari din România jpg
00032 jpg
irina fodor asia express jpg
anamaria prodan portret 0 jpeg
cris ciobanasu vlad gherman png
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Catedrala Mântuirii Neamului   București (Ianuarie 2022) jpg
calendar ortodox 2021 28 mai sfantul ierarh nichita marturisitorul episcopul calcedonului png
BeFunky collage (7) jpg
spital ploiesti png
4 carmen iohannis rochie scumpa 3 jpg jpeg
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg