Calendar ortodox 2022, 23 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea

Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea este prăznut la data de 23 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 23 noiembrie. Dezlegare la pește.

Calendar ortodox 2022, 23 noiembrie. Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea

Cuviosul Antonie a fost de neam român și a trăit în vremea lui Matei Basarab și a sfântului Constantin Brâncoveanu. El a simțit chemarea lui Dumnezeu din fragedă pruncie și a lăsat lumea asta și a intrat la schit, la Iezeru de Vâlcea, la numai câțiva kilometri de Olănești. El de la început s-a arătat sârguincios în osteneala și nevoința sa.

El a dus viață de sihastru și-a săpat singur, cu dalta și ciocanul, un paraclis în stâncă, a adus catapeteasmă și icoane, a împodobit-o cu tot ce-i trebuie pentru a se sluji în ea și după trei ani de muncă neobosită i-a dat de veste episcopului Ilarion al Râmnicului să vină să o sfințească. Acolo, în acea bisericuță s-a nevoit toată viața, cobora doar duminicile și la praznice să asculte Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și să se împărtășească trupul și sângele Domnului. 

În toate satele și târgurile Olteniei puteai auzi povești despre el, ba chiar faima lui a ajuns și în Transilvania. Dumnezeu l-a chemat la sine înainte de a se împlini anul 1714 și ieromonahul transilvan Nicolae din Teiuș i-a purta de grijă în ultimile zile, l-a împărtășit și l-a îngropat. Sfântul Cuvios Antonie a trăit 92 de ani din care 28 în pustie. Multă vreme credincioșii veneau la mormântul cuviosului și-l cinsteau ca pe un sfânt, doar că atunci când au vrut să-i dezgroape moaștele  o stâncă s-a prăvălit peste mormânt și semn că vrea să rămână în sihăstrie.

El s-a arătat de multe ori ucenicilor săi în biserică, purtând o cruce strălucitoare în piept. Pentru că amintirea lui nu s-a stins niciodată Sfântul sinod al bisericii noastre l-a așezat în rândul sfinților la ședința din 20 iunie 1992 și a stabilit ca numele lui să fie trecut în sinaxar și pomenit în cărțile de slujbă și calendarele bisericești la 23 noiembrie.

La 23 noiembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Grigorie, episcopul Bisericii acragantenilor; 
  • Cuviosul  Sisinie Marturisitorul;  
  • Sfântul Ishirion episcopul; 
  • Sfântul Elen, episcopul Tarsului.
Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
culori brazi 2022
Anamaria Prodan
caine covid carantina china foto twitter jpg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
infidelitate 0 jpeg
shutterstock 414106915 jpg
Jose Maria Gimenez Fernando Muslera Sebastian Sofa Edinson Cavani Daniel Ghana Uruguay Foto EPA EFE jpg
image
image
image
image
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Anamaria Prodan
masina cu lemne furate din padure jpeg
caine covid carantina china foto twitter jpg
Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea