Calendar ortodox 2022, 25 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Grigorie de Nazianz și Sfântul Ierarh Bretanion episcopul Tomisului

24 ianuarie 2022

Sfântul Grigorie de Nazianz și Sfântul Ierarh Betanion episcopul Tomisului sunt prăznuiți la data de 25 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Grigorie de Nazianz și Sfântul Ierarh Betanion episcopul Tomisului sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 25 ianuarie. 

Calendar ortodox 2022, 25 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Grigorie de Nazianz

image
Sfântul Grigorie de Nazianz (icoană de George Kordis)

Sfântul Grigorie de Nazianz era de neam bun, înstărit. Mama lui, Nona, s-a căsătorit cu un păgân, Grigorie, în speranța că-l va aduce la dreapta credință crezând cu toată ființa în vorbele apostolului “bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă”. Așa că Nona l-a învățat cu binișorul pe Grigorie dreapta credință și însuși Sfântul Leontie episcolul Cezareei Capadociei l-a botezat. Apoi așa de cuprins de râvnă a fot cuprins, a dus o viață atât de curată și plăcută lui Dumnezeu așa cum se cuvine unui creștin adevărat și desăvârșit. Acum, că Nona își văzuse visul împlinit, de a-l sfinți pe soțul ei, a început a se ruga la Dumnezeu ca acesta să-i dăruiască măcar un fiu, pe care să-l dăruiască lui Dumnezeu ca mulțumire. și Dumnezeu s-a îndurat încă odată și-a i-a dezvăluit naterea fiului și numele ce-l va purta. La soroc a născut un băiat căruia i-a pus numele tatălui său, Grigorie. Pruncul creștea în ani așa cum creștea în înțelepciune și a iubit curățeina trupească pe care și-a pus în gând să o păzească, pentru că într-un vis i s-au arătat două fete, de care el s-a îndrăgostit, iar ele i-au spus că numele lor este “Curăția” și “Înfrânarea”. De atunci Sfântul Grigorie a fugit mereu de hrana dulce, de băutură și de îmbuibare, cu multă înfrânare sârguindu-se. După Grigorie Dumnezeu i-a mai dăruit Nonei și pe Chesarie și o fată, pe Gorgona, amândoi drept credincioși și iubitori de carte și învățătură

Sfântul Grigorie a mers în Palestina unde l-a avut mentor pe rectorul Fespesie, apoi setea de învățătură l-a dus la Alexandria și mai târziu la Atena unde a învățat 10 ani și toți se minunau de înțelepciunea și ascuțimea minții lui. Acolo la Atena l-a întâlnit pe Sfântul Vasile cel Mare și s-au împrietenit și eu devenit ca frații pentru că înțelepciunea le era asemănătoare și gândeau la fel și încurând ucenicii au devenit învățătorii profesorilor lor. A fost episcop de Nazianz după taăl său dar el se simțea atras de sihăstrie. După ce a stat în singurătate multă vreme a fost chemat la Constantinopul pentru a reorganiza biseria răvășită de erezia lui Arie. El compune o serie de omilii prin care demonstrează dumnezeirea “Cuvântului” în umra cărora va primi supranumele de Teologul. Este unul din cei trei ierarhi serbați la 30 ianuarie împreună cu Vasile cel Mare prietenul său și Sfântul Ioan Gură de Aur.

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului

Glasul 1

Fluierul cel păstoresc al teologiei tale a biruit trâmbițele ritorilor; că ție, celui ce ai încercat adâncurile duhului, ți s-au adăugat și Frumusețile Cuvântului. Ci, roagă pe Hristos Dumnezeu, Sfinte Părinte Grigorie, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Cu limba ta cea de Dumnezeu grăitoare, încurcăturile ritorilor dezlegând, mărite, ai împodobit Biserica cu veșmântul Ortodoxiei, cel țesut de sus; pe care și purtându-l, strigă împreună cu noi, fiii tăi: bucură-te părinte, mintea cea preaînaltă a teologiei.

Calendar ortodox 2018, 25 ianuarie. Sfinții zilei. Viața Sfântului Ierarh Bretanion, Episcopul Tomisului

Sfântul Bretanion a fost ales episcop al Tomisului  îm jurul anului 360 și se spune că ar fi fost ucenic al sfântului Vasile cel Mare. Când împăratul Valens, care simpatiza cu ereticii lui Arie a vizitat Tomisul se zice că i-ar fi cerut lui Bretanion să se apropie de aceștia, dar ucenicul sfântului Vasile i-ar fi răspuns cu îndrăzneală despre învățăturile Sinodului de la Niceea contra lui Arie. A contribuit la redactarea documentelor cu privire la transferul moaștelor Sfântului Sava Gotul în Capadocia și a redactat actul martiric al Sfântului Sava Gotul, la îndemnul și cu susținerea Sfântului Vasile cel Mare.

La 25 ianuarie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Publie;
  • Sfintei Mucenite Medula;
  • Sfântul Cuvios Castin;
  • Sfântul Cuvios Apolo;
  • Sfântul Cuvios Dimitrie Schevofilaxul;
  • Sfântul Mucenic Auxentie.

La 25 ianuarie în calendarul ortodox 2022 se mai cinstește

  • Icoana Maicii Domnului “Potolește întristările noastre”.
  • Icoana Maicii Domnului “Bucurie neașteptată”.
irina tanase 13 jpg
andre JPG
anamaria prodan portret 0 jpeg
Pensionari din România jpg
00032 jpg
banica vicoveanca jpeg
crbl  2 (2) jpg
salariu copy jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
4 carmen iohannis rochie scumpa 3 jpg jpeg
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
bone ferenc criminal bihor motiv crima 770454 webp
telefon jpeg
shaorma jpeg
Pensionari din România jpg