Calendar ortodox 2022, 29 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Mucenic Paramon și a celor împreună cu dânsul

Sfântul Mucenic Paramon este prăznuit la data de 29 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Paramon este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 29 noiembrie. Zi de post.

Sfântul Mucenic Paramon (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Paramon (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 29 noiembrie. Sfântul Mucenic Paramon și a celor împreună cu dânsul

Sfântul mucenic Paramon a trăit în prima jumătate a secolului al III-lea și a suferit în timpul împăratului roman Deciu (249-251). Guvernatorul Achilin îi prigonea cu fervoare pe creștini și într-o bună zi i s-a năzărit să-i ia pe toți cei 370 de creștini din temniță și să-i ducă la templul lui Neptun și  să-i pună cu forța să îi aducă jertfă. Guvernatorul nu a putu să înduplece pe nici unul dintre ei, nici cu voie bună, nici cu înșelăciune și nici cu amenințarea torturii.

Cu totul întâmplător a trecut pe acolo Paramon, care era creștin, și văzând atâția oameni pregătiți de mucenicicie nu a rezistat și a ridicat mâinile cu fața spre templul păgân și a strigat: "O, cât de mulți drepți sunt înjunghiați fără vină, de necuratul voievod, pentru că nu se închină idolilor lui celor fără de suflet și muți", apoi și-a văzut de drum. Guvernatorului nu i-a venit să creadă ceea ce vedea și auzea, s-a înfuriat peste măsură și ordonat să fie ucis în chinuri. Fericitul Paramon care nu le mai dădea nici o atenție, a fost prins de slugi i-au înfipt trestii prin limbă și l-au înjunghiat în tot trupul cu trestii iar apoi l-au tras în suliți.

Așa, Sfântul Mucenic Paramon și-a dat sufletul în mâinile Domnului Hristos și a primit coroana muceniciei alături de ceilalți trei sute șaptezeci de dreptcredincioși, toți torturați la templul lui Neptun și omorâți pentru Hristos.

Troparul Sfântului Mucenic Paramon

Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Paramon, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Paramon

Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Cu răbdarea Dumnezeieștilor Porunci ți-ai curățit sufletul de spurcăciuni și către săvârșirea pătimirii ai ajuns. Că te-ai lepădat a jertfi idolilor celor înșelători și urmând lui Hristos, cu sulița ai fost împus. Dar cu osârdie roagă-te pentru lume, Preafericite Paramon.

La 29 noiembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Filumen; 
  • Sfântul Cuvios Nicolae, arhiepiscopul Tesalonicului; 
  • Sfântul Mucenic Ioan din Persida; 
  • Sfântul Urban, episcopul Macedoniei; 
  • Sfântul Mucenic Valerin; 
  • Sfântul Dionisie, episcopul Corintului; 
  • Cuviosul Pancosmie; 
  • Sfântul Cuvios Pitirun; 
  • Sfântului Fedros.
Cristina Pazurati în vizita la Tristan Tate FOTO Antena 3 CNN / Wowbiz
barbat suparat jpg
bani valuta curs valutar dolari pexels jpg
cub cornel Ilie png
facebook messenger jpeg
cub Otniela png
Zodiac - horoscop FOTO Shutterstock
cub lidia buble png
image
image
image
image
image
image
Fratii Tate escortati de politisti la iesirea din sediul DIICOT 26 ianuarie FOTO Inquam Photos Sabin Cirstoveanu
Cristina Pazurati în vizita la Tristan Tate FOTO Antena 3 CNN / Wowbiz
barbat suparat jpg
bani valuta curs valutar dolari pexels jpg
facebook messenger jpeg
gun 4560173 960 720 jpg