Calendar ortodox 2022, 9 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Polieuct, Sfântul Cuvios Eustratie

Sf├óntul Mucenic Polieuct, Sf├óntul Cuvios Eustratie sunt pr─âznui┼úi la data de 9 ianuarie ├«n Calendarul ortodox. Sf├óntul Mucenic Polieuct, Sf├óntul Cuvios Eustratie sunt ├«ntre sfin┼úii cinsti┼úi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 9 ianuarie. 

Calendar ortodox 2022, 9 ianuarie. Sfântul Mucenic Polieuct

image
Sfântul Mucenic Polieuct - miniatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea Macedoneanul

├Än vremea ├«mp─âratului Deciu, Sf├óntul Mucenic Polieuct era militar ┼či camarad cu Nearh ├«n ┼úinuturile Armeniei ├«n cetatea Melitinei. Nearh era bun cre┼čtin iar Polieuct era p─âg├ón dar ├«ntre ei se legase o str├óns─â prietenie, pentru c─â Polieuct nu se d─âdea ├«n l─âturi de la s─âv├ór┼čirea faptelor bune. Pentru c─â ├«mp─âratul Deciu pornise prigoana cre┼čtinilor Nearh credea c─â Polieuct nu vrea s─â fie cre┼čtin de frica poruncii ├«mp─âr─âte┼čti ┼či s-a ├«ntristat. Pentru c─â Polieuct ├«┼či cuno┼čtea prea bine tovar─â┼čul ┼či prietenul a ├«nceput s─â-l descoas─â pentru a afla pricina triste┼úii, iar acesta a cedat dup─â multe insisten┼úe. Nearh i-a spus c─â atunci c├ónd va fi ucis c─â e cre┼čtin, Polieuct se va lep─âda de prietenia lor ┼či va tr─âi. Polieuct ├«ns─â l-a lini┼čtit ┼či c├ónd a primit scrisoarea ├«mp─âr─âteasc─â pe care a citit-o ├«n pia┼úa cet─â┼úii, a rupt-o ┼či a batjocorit ordinele, apoi a sf─âr├ómat cincisprezece idoli la care se ├«nchinau p─âg├ónii. ┼×i socrul lui era ├«mputernicit ├«n cetate cu prigonirea cre┼čtinilor a┼ča c─â a pus o┼čtenii s─â-l conving─â prin b─âtaie. Se rugau de el ┼či socrul lui ┼či so┼úia lui s─â renun┼úe la cre┼čtinism dar el, acum c─â v─âzuse adev─ârul nu mai putea s─â se mint─â. Judec─âtorii au hot─âr├ót s─â fie omor├ót cu sabia iar el a mers la locul de os├ónd─â cu bucurie nespus─â ┼či ┼či-a plecat capul sub greutatea fierului fiind t─âiat pentru Iisus Hristos.

Troparul Sf├óntului Mucenic Polieuct 

Glasul al 4-lea

Mucenicul T─âu, Doamne, Polieuct, ├«ntru nevoin┼úa sa, cununa nestric─âciunii a dob├óndit de la Tine, Dumnezeul nostru; c─â av├ónd puterea Ta, pe chinuitori a ├«nvins; zdrobit-a ┼či ale demonilor neputincioase ├«ndr─âzniri. Pentru rug─âciunile lui, m├óntuie┼čte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sf├óntului Mucenic Polieuct 

Glasul al 4-lea

Ar─âtatu-Te-ai ast─âzi lumii ╚Öi lumina Ta, Doamne, s-a ├«nsemnat peste noi, care cu cuno╚Ötin╚Ť─â Te l─âud─âm. Venit-ai ╚Öi Te-ai ar─âtat, Lumina cea neapropiat─â.

St─âp├ónul, plec├óndu-┼×i capul ├«n Iordan, a sf─âr├ómat capetele diavolilor; iar capul purt─âtorului de biruin┼ú─â t─âindu-se, pe cel ├«n┼čel─âtor a ru┼čina

Calendar ortodox 2022, 9 ianuarie. Sfântul Cuvios Eustratie

Cuviosul Eustratie s-a n─âscut din p─ârin┼úi drept-credincio┼či care tr─âiau ├«n ├«ndestulare ┼či bog─â┼úie. C├ónd a ajuns la v├órsta de 20 de ani a sim┼úit chemarea dumnezeieasc─â ┼či f─âr─â s─â cear─â acordul p─ârin┼úilor a intrat la m─ân─âstirea Avgar ├«n apropierea muntelui Olimp. Se spune c─â nu a dormit pe spate sau pe partea st├óng─â de c├ónd a intrat la m─ân─âstire ┼či p├ón─â la 95 de ani c├ónd a murit a ┼úinut post.  Dup─â ce a trecut la via┼úa ve┼čnic─â a fost num─ârat cu ceata cuvio┼čilor. 

La 9 ianuarie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniţi

  • Sf├óntul Ierarh Petru al Sevastiei;
  • Sf├óntul Ierarh Filip, Mitropolitul Moscovei.
image png
5 carmen iohannis prima zi de scoala 4 jpg jpeg
Fulgy, fiul Vioricăi, s a certat cu vânzătoarele jpeg
alina ilan laufer jpeg
plaje largite mamaia jpeg
carmen tanase jpeg
Vladimir Putin FOTO AFP
BeFunky collage (40) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 1 iulie sf leontie radauti png
calendar ortodox 2021 iulie sfantul proroc ilie tesviteanul ioan popa jpeg
steve jobs iphone4 jpg
protest carburant 30 iunie 2022 (6) jpeg
William ┼či Harry
Vladimir Putin FOTO AFP