Calendar ortodox 2023, 12 ianuarie. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Tatiana, diaconița

Sfânta Muceniță Tatiana este prăznuită la data de 12 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Tatiana este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 12 ianuarie.

Sfânta Muceniță Tatiana (foto: doxologia.ro)
Sfânta Muceniță Tatiana (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 12 ianuarie. Sfânta Muceniță Tatiana

Sfânta Tatiana s-a născut în Cetatea Romei din părinți foarte bogați care păstrau credința în taină întrucât la vremea aia era prigoană mare împotriva creștinilor. Ei și-au crescut fiica cu frică de Dumnezeu și bunăcuviință, dându-i spre citire și cărțile dumnezeiești. Deși avea vârsta pentru măritiș, Sfânta Tatiana se îndeletnicea ziua și noaptea cu rugăciunea și postul și își petrecea vremea în feciorie și curăție. Pentru că împăratul era minor alții conduceau țara iar acești dregători îi prigoneau pe creștini. Într-o zi Sfânta Tatiana, diaconița Romei a fost prinsă de păgâni și dusă la templul lui Apollo ca să se închine. Ea s-a rugat lui Hristos și templul s-a prăbușit, statuia lui Apolo s-a sfărâmat și pe mulți din cei ce erau de față i-a omorât.

Atunci au dus-o  la judecată, au bătut-o și i-au scos ochii. Cei care o băteau sufereau și mai tare decât ea pentru că se ruga la Dumnezeu pentru ei de au ajuns să-l roage pe judecători să nu o mai bată pentru că era prea obositor pentru ei, apoi au văzut o lumină mare și patru îngeri care stăteau în jurul ei și au căzut la pământ cerând iertare și îndurare. Cei opt chinuitori s-au botezat cu sângele lor pentru că l-au mărturisit pe Hristos și au fost torturați și decapitați.

Când au dus-o din nou la judecător era fără nici o rană și avea ochii veseli că nici un chin nu o putea face să jertfească idolilor. Iar au suspus-o la bătăi și cu cât o băteau mai tare cu atât erau chinuitorii mai bătuți, încât nouă dintre ei au murit iar ceilalți abia mai respirau, doar sfânta se ruga în chinuri cu ochii la Hristos. Au tăiat-o cu bricele și din rănile ei curge lapte și o aromă plăcută se răspândise peste tot. Pentru că ziua a trecut au aruncat-o din nou în temniță de unde a doua zi au scos-o și mai sănătoasă și mai strălucitoare decât înainte pentu că își petrecuse noaptea cu îngerii, cântând și rugându-se. 

Au vrut să o ducă la templul lui Artemis dar ea și-a făcut o cruce mare și foc s-a coborât din cer și a ars și templul, și slujitorii templului și idolul dinăuntru. Au supus-o din nou la chinuri inimaginabile până seara dar noaptea veneau îngerii și petreceau împreună cu ea pentru ca dimineața să fie întreagă și strălucitoare. Au încercat să o dea de mâncare la un leu înfricoșător iar leul se gudura ca un pisoi la picioarele ei. Unul din dregători a încercat să se apropie dar leul îndată l-a înșfăcat și l-a mâncat. Apoi s-au gândit să-i taie părul pentru că cineva a zis că în cosițele ei frumoase stă puterea ei. I-au tăiat părul și mult au chinuit-o apoi au închis-o în templul lui Jupiter, pentru că, credeau ei, fără păr nu avea nici o putere. După două zile au venit cu jertfă și au găsit-o pe sfânta veselindu-se iar idolul lor era mici fărâme împrăștiat peste tot. Ne știind ce să mai facă au hotărât să-i taie capul și ei, dar și tatălui ei pe care-l dovediseră a fi creștin. Împreună au primit cununa muceniciei murind penru Hristos.

Troparul Sfintei Mucenițe Tatiana, diaconița

Glasul al 4-lea

Mielușeaua Ta, Iisuse, Tatiana, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Tatiana, diaconița

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Luminat-ai strălucit întru pătimirea ta, răbdătoare de chinuri, ceea ce te-ai înroșit în sângiurile tale și ca o frumoasă porumbiță, către cer ai zburat, Sfântă Muceniță Tatiana. Roagă-te deci pentru cei ce pururea te cinstesc pe tine.

La 12 ianuarie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Petru Avesalonitul;
  • Sfântul Mucenic Mertie;
  • Cuviosul Ilie, făcătorul de minuni;
  • Opt sfinți mucenici din Niceea;
  • Sfânta Muceniță Eutasia;
  • Sfântul Mucenic Teodor al Evhaitelor;
  • Cuvioasa Teodosia din Alexandria;
  • Sfântul Mucenic Alexandru.

La 12 ianuarie în calendarul ortodox 2023 se face cinstirea 

  • Icoanei Maicii Domnului “Cea care alăptează” - Galaktotrofousa
  • Icoanei Maicii Domnului “Imnul acatist”
FotoJet (3) jpg
Oana Roman si Isa jpg
FotoJet (2) jpg
cub maurice munteanu razvan ciobanu png
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
image
image
image
image
image
image
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg
femeie frig casa jpeg
Terminator jpg
Bryan Johnson jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock