Calendar ortodox 2023, 20 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare

Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare este prăznuiți la data de 20 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 20 ianuarie.

Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare
Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare

Calendar ortodox 2023, 20 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare

Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare s-a născut din Pavel și Dionisia, la vremea apusului vieți pentru că Dionisia a fost stearpă și târziu s-a îndurat Dumnezeu de ei și le-a ascultat rugăciunile.

L-au botezat Eftimie, adică veselie și l-au promis lui Dumnezeu. A fost ucenic al lui Acachie și Sinodie care l-au învățat cucernicia și pe mulți i-a întrecut cu iubirea lui de învățătură iar pe învățătorii lui i-a uimit cu mintea lui cea luminată. Multă vreme s-a nevoit Eftimie până a ajuns la desăvârșirea faptelor iar înțelepciune lui Dumnezeu l-a învrednicit. La 29 de ani s-a stabilit lângă o mănăstire în apropiere de Ierusalim și multă lume aflase de sfințenia lui și-l căutau pentru un sfat sau pentru alungarea vreunui duh rău. Odată chiar a alungat seceta și a făcut pământul să fie din nou roditor.

A combătut prin învățăturile pe care le-a dat ucenicilor săi ereziile lui Nestorie și a propovăduit cele două firi ale Domnului nostru Iisus Hristos cea dumnezeiască și cea lumească dar neamestecate, neschimbate, neîmpărțite și nedespărțite.

Dumnezeu i-a descoperit și clipa când va muri așa că a rânduit tot ce avea de rânduit, le-a dat sfaturi ucenicilor, a trecut la Domnul la 97 de ani.

Troparul Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare

Glasul al 4-lea

Veselește-te pustiu care nu rodeai, bucură-te ceea ce nu aveai durere; că bărbatul doririlor Duhului ți-a înmulțit ție fii, sădindu-i cu dreapta cinstire de Dumnezeu și hrănindu-i cu înfrânarea, spre împlinirea faptelor bune. Cu ale cărui rugăciuni, Hristoase Dumnezeule, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare

Glasul al 8-lea

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Întru cinstita nașterea ta, făptura a aflat veselie; și întru Dumnezeiasca pomenirea ta, cuvioase, bucurie a primit de pe urma multelor tale minuni; din care dai destul și sufletelor noastre și ne curățește de spurcăciunea păcatelor, ca să cântăm: Aliluia.

La 20 ianuarie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Vas, Eusebiu, Eutihiu și Vasilid;
  • Sfinții Mucenici In, Pin și Tim;
  • Fericitul Petru Vameșul;
  • Sfânta Muceniță Ana;
  • Sfinții Mucenici Tira și Agni;
  • Evlaviosul împărat Leon cel Mare din Tracia;
  • Sfântul Mucenic Zaharia.
cub andreea esca png
cutremur 1977 agerpres 0 jpeg
cub kassandra rotariu png
Survivor Romania webp
pexels Horoscop 3 noiembrie
Elena Gheorghe Armâna Mea 24 mai 2022 2776 jpg
cub anamaria prodan png
Imagine WhatsApp 2023 02 07 la 13 11 34 jpg
image
image
image
image
image
image
shutterstock 1963971895 jpg
7 frontul poza mare jpg
calendar ortodox 2021 8 februarie sfantul mare mucenic teodor stratilat jpeg
onlyfans jpg
Cutremur Turcia, Getty jpg
Cutremur în Turcia FOTO Profimedia