Care este diferența de vârstă dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi. Câți ani aveau foștii președinți ai României când au fost aleși

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis în unanimitate anularea procesului electoral pentru alegerea președintelui României, ceea ce a dus la reluarea întregii proceduri.

Elena Lasconi ar fi putut deveni cel mai tânăr președinte din istorie / foto: arhiva
Elena Lasconi ar fi putut deveni cel mai tânăr președinte din istorie / foto: arhiva

În contextul acestei decizii, Guvernul urmează să stabilească o nouă dată și un nou calendar electoral.  Decizia CCR se bazează pe un articol din Constituție care conferă Curții atribuția de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea președintelui și de a confirma rezultatele votului.

În cadrul alegerilor anulate, principalii candidați erau Elena Lasconi (52 de ani), susținută de USR, și Călin Georgescu (62 de ani), candidat independent. Diferența de vârstă dintre cei doi este de 10 ani, ceea ce evidențiază diversitatea generațională între principalii competitori pentru funcția supremă în stat.

Dacă Elena Lasconi ar fi fost aleasă, ea ar fi intrat în istorie nu doar ca prima femeie președinte al României, ci și ca cel mai tânăr președinte de după 1989.

Comparativ cu foștii președinți ai României

Istoria postdecembristă a președinților României arată că aceștia au fost aleși la următoarele vârste:

Ion Iliescu (primul președinte ales democratic după 1989) avea 60 de ani în 1990. La alegerile prezidențiale din 20 mai 1990, primele desfășurate după căderea regimului comunist, și singurele de până acum organizate într-un singur tur de scrutin, a fost ales președintele României pentru un mandat de doi ani.

Emil Constantinescu a devenit președinte în 1996, la vârsta de 57 de ani. În 1996, CDR a obținut victorii în alegerile locale și parlamentare, iar Emil Constantinescu a devenit Președintele României, fiind ales prin vot direct cu peste 7 milioane de voturi, pentru un mandat de patru ani.

Traian Băsescu, ales în 2004, avea 53 de ani la momentul preluării primului mandat. La alegerile prezidențiale din decembrie 2004, Traian Băsescu a reușit să îl învingă pe Adrian Năstase în al doilea tur de scrutin, deși în primul tur ocupase a doua poziție.

Pe 21 decembrie 2004, Băsescu a depus jurământul în fața Camerelor Reunite ale Parlamentului României.

Klaus Iohannis a câștigat alegerile în 2014, la 55 de ani. La alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, Klaus Iohannis l-a învins pe Victor Ponta, premierul în funcție la acea vreme și candidatul PSD.

Pe 21 noiembrie 2014, Curtea Constituțională a validat oficial rezultatul alegerilor prezidențiale. La ceremonia solemnă de validare a fost prezent și președintele în funcție, Traian Băsescu, al cărui mandat s-a încheiat pe 21 decembrie 2014.

Dintre toți aceștia, cel mai tânăr președinte de până acum a fost Traian Băsescu, cu 53 de ani, iar cel mai în vârstă a fost Ion Iliescu, cu 60 de ani.

Cum s-ar fi încadrat Elena Lasconi și Călin Georgescu

La 52 de ani, Elena Lasconi ar fi devenit cea mai tânără persoană aleasă președinte, depășindu-l pe Traian Băsescu.

În același timp, Călin Georgescu, la 62 de ani, ar fi fost cel mai vârstnic președinte ales, depășindu-l pe Ion Iliescu. Acest aspect subliniază cât de diferit era profilul candidaților în această competiție electorală anulată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
Accident Adina Ghervase png
suflet batran jpg
shein lucratori jpg
ski adobestock jpg
Cura cu suplimente de colagen benefica sau periculoasa  Sursa foto shutterstock 2230350637 jpg
zapada1 jpeg
cascada danemarca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net