Ce bănci din România s-ar putea prăbuși? Sfatul celui mai mare expert financiar din România

Odată cu prăbușirea băncilor din Statele Unite ale Americii, criza se pare că se extinde și peste ocean, ajungând în Europa. Teama unui colaps al băncilor este tot mai mare, având în vedere cazul colosului elvețian Credit Suisse, salvat în ultimul moment. De unde a pornit totul și ce riscuri există și pentru noi, aflăm acum.

bani banca bancnote jpeg

Într-un interviu acordat pentru Adevărul., analistul economic Adrian Negrescu spune că totul a început din cauza modului eronat prin care au fost gestionate problemele economice cauzate de pandemie, ce a dus evident, la o creștere a inflației.  Practic, în urma presiunii exercitate de politicieni, bâncile naționale s-au grăbit să tipărească foarte mulți bani ce au inundat piața. După cum era de așteptat, sumele imense de bani apăruți peste noapte și haosul monetar au dus la inflație, crescând în final prețurile cu care ne confruntăm astăzi. 

4 baza banci jpeg

  „Era necesar să vedem o restructurare și a sistemului bancar internațional, o piață financiară globală umflată de tipărirea de bani din pandemie. Gândiți-va că în pandemie s-au tipărit vreo 8 trilioane de dolari și vreo 6 trilioane de euro. Este vorba de bani care s-au dus în piețele financiare și s-au umflat piețele în asemenea măsură încât am ajuns să vedem bitcoinul la 40.000, să vedem acțiunile unor companii crescând de 7, 8, 10 ori față de cotațiile anterioare. Ori, toate acestea nu aveau un suport din punct de vedere economic”, spune analistul, potrivit Adevărul. Și cum, acum trebuie să plătim decontul, populația este cea care are de suferit, iar cei cu venituri mici sunt cei mai exopuși acestie inflații scăpate de sub control. 

Potrivit specialistului falimentele bancare vor continua și vor încerca greu grupurile bancare, mai ales pe acelea care finanțau companii riscante. 

Bani curs valutar jpeg

În privința României lucrurile stau ceva mai altfel. Economia este afectată profund de inflația din Uniunea Europeană, însă sistemul bancar pare încă solid. Băncile românești sunt chiar mai profitabile decât cele din țări precum Germania, Franța sa Marea Britanie. Iar o mare diferență constă în faptul că bâncile românești au instituit condiții draconice, ceea ce nu le expune, precum se întâmplă în SUA sau Europa de Vest. Practic, bâncile românești finanțează aproape exclusiv împrumuturile statului, iar asta nu implică riscuri.

Cred că va ajunge criza și la noi, dar nu în sistemul bancar. Pentru că băncile de la noi sunt preocupate să împrumute statul, ăsta este principalul lor obiect de activitate. Au o situație financiară foarte bună, gândiți-va că sunt cele mai profitabile bănci din Uniunea Europeană la noi în țară, iar investițiile riscante lipsesc din piața financiară românească”, adaugă analistul, potrivit sursei citate. 

portofel cu bani pixabay jpg

Românii cu depozite bancare nu trebuie să își facă griji

  „Cei mai mulți dintre românii care au depozite bancare au sume de până în 100.000 de euro, astfel încât acestea sunt garantate și nu există niciun fel de emoții pentru cei care au banii la bancă. Că vor fi probleme pe relația cu băncile mama, că băncile-mamă ar putea să aibă probleme în cazul în care o serie de bănci europene ar avea dificultăți financiare, se poate întâmpla acest lucru, dar nu mă aștept la o criză financiară cum a fost cea de acum 10-15 ani. Deci nu cred că va fi ca în 2008”, conchide Adrian Negrescu, conform sursei citate. 

image
image
image
image
image
image
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net