Ce e obligatoriu să faci înainte să-ți măsori saturația cu pulsoximetru. Medicul Cristian Băicuş explică


    Dacă pulsoximetrul indică o saturație de oxigen de 93%, poate fi vorba despre infectare cu Covid
Dacă pulsoximetrul indică o saturație de oxigen de 93%, poate fi vorba despre infectare cu Covid

Tot mai mulți români și-au procurat pulsoximetru, aparatul care îți poate salva viața în caz de Covid. Saturația oxigenului din sânge este unul dintre cei mai importanți factori în monitorizarea unui pacient confirmat cu SARS-CoV-2, fie el și ușor simptomatic. Iată însă ce trebuie să știi înainte să îți măsori saturația, acasă.

"Pacientul trebuie să ajungă cât poate de repede la spital, atunci când a apărut insuficienţa respiratorie. De cele mai multe ori, ei nu simt. Este important să avem acasă un pulsoximetru, se poate comanda de pe net. Dacă saturaţia a scăzut sub 90%, înseamnă că este nevoie de oxigen", a spus, miercuri, prof. dr. Cristian Băicuş, la rubrica "Sfat de Sănătate", de la Antena 3.

Măsurarea corectă a saturaţiei

"La fel de importantă este măsurarea corectă a saturaţiei. Luăm saturaţia imediat după ce facem câţiva paşi. Facem câteva ture de apartament şi vedem dacă scade saturaţia, dacă scade, atunci este o problemă. Deci luăm saturaţia după ceva efort şi dacă a scăzut înseamnă că avem ceva la plămâni", a mai spus medicul pentru sursa citată.


    Dr. Cristian Băicuşfoto: Antena 3
Dr. Cristian Băicuşfoto: Antena 3

"Studiile nu atestă că Arbidol salvează vieţi"

Acesta a mai subliniat că nu există tratamente minune împotriva Covid. "La 100 de pacienţi trataţi cu dexametazonă, cinci au fost salvaţi. Vorbim de 100 de pacienţi cu formă gravă. Mai sunt şi alte tratamente virale pe care le ştim, cum sunt Remdesivir, Favipiravir, Arbidol, dar nu au studii care să ateste că salvează vieţi. La Remdesivir sunt studii serioase, care atestă că sunt bine făcute, însă şi acesta scade durata infecţiei, nu salvează viaţa. Tratamentul cu anticorpi monoclonali mai este altă metodă, dar nu este pentru toată lumea. Dacă ai factori de risc, ar trebui să mergi la spital. Există în spitale, mai ales la camera de gardă aceşti anticorpi monoclonali", a mai spus medicul.

Citește și:

Apelul medicului Ion Alexie: ”Cumpărați-vă pulsoximetru! Vă poate salva viața. La o oxigenare de 93%, suspecți de Covid”

Nu faceți asta acasă dacă aveți Covid: «Plămânul se poate strânge ca o smochină». Medicii trag un semnal de alarmă

horoscop zilnic 1 martie jpeg
cub isabela onoriu png
cub raluca podea png
antonia sexy jpg
Shakira jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
cub horoscop iertare png
Bryan Johnson jpg
image
image
image
image
image
image
femeie frig casa jpeg
Terminator jpg
Bryan Johnson jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
Ivona Nenu jpg
cub sexy teniswomen png