Ce nu vor mai avea voie să facă românii care stau la curte. Interdicția se aplică în curând

Ultima actualizare:

Uniunea Europeană introduce o nouă directivă care va afecta aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România, în special cele situate în mediul rural. Începând din 2030, sobele tradiționale pe lemne vor fi interzise, în încercarea de a tranziționa către metode de încălzire mai sustenabile și prietenoase cu mediul.

Ce nu vor mai avea voie să facă românii care stau la curte. Foto: arhiva.
Ce nu vor mai avea voie să facă românii care stau la curte. Foto: arhiva.

Ce trebuie să știe românii despre noua interdicție

În Strategia Energetică a României 2035, cu perspectivă până în 2050, se pune accent pe tranziția către tehnologii de încălzire mai eficiente și mai puțin poluante. Uniunea Europeană impune eliminarea sobelor tradiționale pe lemne, care vor fi înlocuite cu pompe de căldură, sobele pe bază de peleți sau biomasă, sau prin branșarea la rețeaua de gaze naturale.

Alternativa pompelor de căldură

Pompele de căldură sunt o tehnologie regenerabilă care se va regăsi în casele românilor conform directivei UE. Acestea pot fi folosite pentru încălzire, apă caldă și, în unele cazuri, răcire. Spre deosebire de sobele tradiționale, pompele de căldură nu ard combustibili fosili, ci extrag căldura din mediul înconjurător (aer, sol, ape subterane) și o transferă în interiorul locuinței.

Avantajele pompelor de căldură

Eficiență energetică ridicată: Pompele de căldură au un randament mult mai mare decât sistemele tradiționale de încălzire, deoarece folosesc căldura naturală din mediu.

Impact redus asupra mediului: Prin utilizarea surselor regenerabile de energie, emisiile de CO2 sunt reduse semnificativ.

Costuri operaționale reduse: Deși instalarea inițială poate fi costisitoare, pe termen lung, costurile de operare sunt mai mici datorită eficienței ridicate.

Finanțare și sprijin pentru tranziție

Uniunea Europeană alocă fonduri substanțiale pentru implementarea acestei tranziții. Până în 2050, se estimează că aproximativ 86,7 miliarde de euro vor fi disponibili pentru instalarea pompelor de căldură în Europa. Începând cu 2026, toate țările UE, inclusiv România, vor putea accesa Fondul pentru atenuarea impactului social al schimbărilor climatice, destinat decarbonizării încălzirii și răcirii clădirilor.

Beneficii pentru gospodăriile vulnerabile și microîntreprinderi

Fondul pentru atenuarea impactului social al schimbărilor climatice va sprijini în special gospodăriile vulnerabile și microîntreprinderile, facilitând accesul acestora la tehnologii de încălzire moderne și sustenabile. Acest sprijin financiar va acoperi costurile de instalare a pompelor de căldură, asigurându-se astfel că tranziția este accesibilă pentru toți cetățenii.

Această directivă impusă de Uniunea Europeană marchează un pas important în tranziția către surse de energie mai curate și mai sustenabile. Românii care stau la curte vor trebui să se adapteze noilor reglementări, renunțând la sobele tradiționale pe lemne în favoarea unor soluții de încălzire mai eficiente și mai prietenoase cu mediul. Cu sprijin financiar adecvat și acces la fonduri europene, această tranziție poate aduce beneficii semnificative atât pentru mediu, cât și pentru confortul și sănătatea locuitorilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tv rusia jpg
image
image
image
image
image
image
papua noua guinee istock jpg
test jpg
lucrari valea oltului jpg
5 front Arsenie Boca jpg
upu spital tg jiu7 jpeg
Frigider FOTO Shutterstock jpg
otel inoxidabil vase istock jpg
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net