Ce țară suspendă Schengen chiar de astăzi şi reintroduce controlul la frontiere până pe 11 noiembrie
Începând cu data de 12 mai 2025, Regatul Suediei reintroduce temporar controlul la frontierele interne, suspendând astfel prevederile Schengen care asigură libera circulație între statele membre. Măsura, care va fi valabilă până pe 11 noiembrie 2025, a fost anunțată oficial de autoritățile suedeze și confirmată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România.

Precizările MAE pentru românii care călătoresc în Suedia
MAE a emis un comunicat de presă prin care îi informează pe cetăţenii români care se află în tranzit sau intenţionează să călătorească în Suedia că trebuie să fie pregătiți pentru controale la frontieră. Românii sunt sfătuiți să dețină asupra lor un act de identitate valabil – fie pașaportul, fie cartea de identitate națională – pe toată durata călătoriei spre și dinspre teritoriul suedez.
Asistență consulară în caz de nevoie
Pentru orice dificultăți sau întrebări legate de tranzitul în Suedia, românii pot apela la Ambasada României din Stockholm, la numărul de telefon +46 8 20 56 74, apelurile fiind direcționate automat către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS), disponibil 24/7.
Pentru situații de urgență, cetățenii pot contacta și telefonul de urgență al misiunii diplomatice din Regatul Suediei: +46 736 985 463.
Contextul deciziei
Autoritățile suedeze nu au oferit detalii specifice privind motivul exact al reintroducerii controalelor, însă astfel de măsuri sunt luate frecvent în contextul securității interne, al prevenirii migrației ilegale sau al organizării unor evenimente internaționale importante. Conform reglementărilor europene, statele membre pot reintroduce temporar controale la frontierele interne pentru maximum șase luni, dacă există o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau securității naționale.
Ce trebuie să știe românii care călătoresc în spațiul Schengen
Deși România a aderat parțial la spațiul Schengen începând cu martie 2024 – doar pe cale aeriană și maritimă –, controalele la frontierele terestre din anumite state membre rămân posibile, în mod excepțional, în funcție de evoluția contextului european. Astfel, este recomandat ca românii să verifice în prealabil condițiile de intrare în țările de destinație sau de tranzit, mai ales dacă au planificate deplasări în lunile următoare.
Decizia Suediei de a reintroduce controalele la frontieră nu trebuie să alarmeze, dar impune vigilență și pregătire din partea celor care doresc să călătorească. Românii trebuie să aibă actele de identitate valabile și să consulte periodic site-ul MAE sau paginile oficiale ale ambasadelor pentru informații actualizate.