De ce periculos să cobori în beci când fermentează mustul

Ultima actualizare:

    În beciurile neaerisite se acumulează cantități mari de gax toxic ce poate fi letal
În beciurile neaerisite se acumulează cantități mari de gax toxic ce poate fi letal

Este periculos să cobori în beci când fermentează mustul, mai ales dacă încăperea nu este bine aerisită. Motivul? Dioxidul de carbon care se formează în urma procesului de fierbere a vinului te poate ucide pe loc. Iată ce sfaturi ne dau cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț pentru a-ți proteja sănătatea și viața.

Toamna este anotimpul în care gospodarii culeg viile pentru producerea vinului, dar - spun specialiștii - crește considerabil și numărul de decese provocate de inhalarea dioxidului de carbon. Acest gaz toxic, care se acumulează în spațiile unde sunt depozitate butoaiele cu vin lăsat la fermentat, poate deveni, în cantități mari. letal. 

În faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu prevăd pericolul care îi pândeşte! Atenție la dioxidul de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat, este sfatul pe care ISU Neamț îl dă pe Facebook, 

În condiţiile în care acesta nu este depozitat în spaţii corespunzătoare, care să poată fi aerisite, pe timpul procesului de fermentare pot apărea incidente sau chiar tragedii.

Ce pățești dacă inhalezi dioxid de carbon 

O persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri - cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecinţele pot fi grave. Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Neamț recomandă:

  • nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise fără căi de aerisire;
  • nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
  • anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
  • verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
  • sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
  •  nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
  •  sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
dallas jpg jpeg
image
image
image
image
image
image
adolf hitler jpg
joe biden nato summit zelenski profimedia jpg
octavia marlow instagram jpg
Kate Middleton  GettyImages jpg
1 plante ghiveci shutterstock 1179520909 jpg jpeg
Paparude din comuna Breasta Dolj 1908 jpg
george enescu
diana maria urs busteni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net