De ce se spală în 9 ape arpacașul pentru colivă și când sunt Moșii de iarnă? Sfatul nutriționiștilor: „În colivă, în loc de zahăr puneți miere”
Arpacașul, obținut prin decorticarea boabelor de grâu, din care, de altfel, se prepară și coliva, are numeroase beneficii asupra organismului. Nutriționista Codruța Pantelimon ne-a dezvăluit, exclusiv pentru Click!, ce afecțiuni ameliorează arpacașul, dar și de ce se spală în 9 ape, înainte de prepararea colivei.






„Coliva, mai mult decât un preparat ritualic”
Nutriționista Codruța Pantelimon ne-a vorbit, exclusiv pentru Click!, despre beneficiile arpacașului, din care se fac numeroase alte preparate, asupra organismului:
„În copilărie, la bunici, îndrăgeam foarte mult coliva, preparată de femeile satului, însă, pe atunci, nu știam multe dintre beneficiile acesteia, decât că este un preparat ritualic, pentru cei plecați din lumea aceasta. Acum, am aflat că este cu mult mai mult, prin ingredientul principal, arpacașul, grâul decorticat sau „regele” cerealelor.
Deși pare o simplă cereală și la îndemâna oricui (prețul bun), arpacașul aduce organismului multiple beneficii: de la prevenirea bolilor de inimă, anemie, întărirea sistemului imunitar, bogat în fibre, proteine, magneziu, fier, cupru la reducerea inflamației articulațiilor și a colonului”.
Coliva, îndulcită cu miere, nu cu zahăr
Codruța Pantelimon, specialista în nutriție, ne-a oferit, exclusiv pentru Click! și rețeta de colivă, cu precizarea că a înlocuit zahărul cu mierea:
„Chiar citisem undeva că, într-un bob de grâu, stă tot tabelul lui Mendeleev. Și nu m-ar mira că așa este. Ca desert preferat, în anotimpul rece, las o cană de arpacaș, la înmuiat în apă, peste noapte, și, a doua zi, îl fierb doar 10 minute și îl combin cu 2 linguri miere, stafide și nucă macinată din abundență.
Este un deliciu și toată familia, de la mic la mare, adoră acest desert. Îl recomand cu încredere și sportivilor, deoarece combate cu succes durerile musculare”.
De ce arpacașul se spală, în 9 ape, înainte de a prepara coliva?
Însă, când vine vorba de coliva preparată, ca ritual religios, am învățat de la bunica ingredientul principal: rugăciunea și semnul crucii, în timpul spălării arpacașului. De aceea, când fac coliva, spre pomană (pomenirea) îngerilor, îmi aloc un timp special, în care să nu fiu deranjată sau perturbată de alte activități.
Spăl în 9 ape, spunând o rugăciune personală, pentru a fi primită această colivă, ca ofrandă adusă celor plecați dincolo și, după fiecare „apă”, cum se spune, fac deasupra semnul crucii. Mulțumesc cu recunoștință pentru tot și o pun la fiert câteva minute. Cel mai important este să nu ne dezicem de tradițiile creștine, o expresie materială unică a credinței noastre în nemurire și Înviere”.
Coliva e numită și „pomana îngerilor”
Însăși Sfânta Scriptură menționează de multe ori bobul de grâu, prin pilde sau rugăciuni. La acest preparat adaug zahăr în loc de miere, biscuiți măcinați, nucă macinată și un plic de zahăr vanilat burbon.
Sfințită prin slujbă, se împarte celui nevoiaș dar, nu numai, ea devenind pomana îngerilor, așa cum spunea bunica mea, cu mult timp în urmă. Așadar, desert sănătos sau ofrandă (pomană îngerească), aceasta colivă rămâne simbol al fericirii veșnice pentru cei de sus și pentru noi, cei rămași, aici, pe pământ, un beneficiu suprem pentru organismul nostru, „precum în cer, așa și pe pământ”.
Să vă fie de folos și să includeți în dieta zilnică acest minunat bob de grâ, indiferent de orientarea religioasă.
Când sunt Moșii de Iarnă?
Pe 22 februarie 2025, de Moșii de Iarnă, în lăcaşurile de cult ortodoxe sunt pomeniţi toți cei dragi trecuți la viaţa veşnică. Se țin slujbe și, după ce pachetele cu mâncare, inclusiv coliva, sunt sfințite de preoți, se împart celor sărmani, la biserică sau în cimitir. La morminte se aprind lumânări și se pun flori.