Fabrica din România în care se făcea cea mai bună bere din lume, transformare radicală. Ce s-a ales de locul care a scris istorie

Fosta fabrică de bere Grivița va fi transformată într-un complex de lux, cu apartamente, restaurante și spații comerciale. Prețul unui apartament pornește de la 160.000 de euro fără TVA.

Fabrica din România în care se făcea cea mai bună bere din lume. Foto: colaj/Facebook/sos patrimoniu
Fabrica din România în care se făcea cea mai bună bere din lume. Foto: colaj/Facebook/sos patrimoniu

Fosta Fabrică de Bere Luther Griviţa 

Fondată în 1869, fosta Fabrică de Bere Luther Griviţa a produs cea mai bună bere din lume, medaliată cu aur la Expoziția Universală de la Paris. Nu e de mirare că fabrica era furnizorul de bere al Casei Regale. Producţia anuală ajungea la 7600 de litri, adică a şasea parte din producţia de bere din România. Doar că acele vremuri au apus.

Fabrica a fost una dintre primele dezvoltări de mixed-use din Europa și una dintre primele fabrici construite pe structură metalică din Europa. Includea centrele logistice și de producție, clădiri rezidențiale pentru angajații fabricii, berării, terase, spatii de evenimente, teren de tenis, o piață centrală cu obelisc și casa fondatorului. Orzăria și Mălțăria au fost construite în stil art-deco cu ingineri din afara țării.

Fosta fabrică de bere Grivița Foto: Facebook
Fosta fabrică de bere Grivița Foto: Facebook

Din fabrică au mai rămas doar zidurile, însă un investitor străin vrea să transforme clădirea într-un complex de lux. Cele trei clătiri monument istoric care au supraviețuit (mălţăria, orzăria şi corpul administrativ) vor fi restaurate. Aici vor fi 31 de spaţii de locuit, un restaurant, o cafenea, spaţii culturale şi un muzeu.

În ce se transformă fosta fabrică

Transformarea Fabricii de Bere Grivița Foto: Facebook
Transformarea Fabricii de Bere Grivița Foto: Facebook

Mălțăria va fi convertită în 31 de lofturi unicat, păstrând toate elementele originale ale clădirii. Lofturile din Fosta Fabrică reprezintă o premieră pentru piața locală, fiind prima conversie de acest gen din România, potrivit dezvoltatorilor. În Orzărie și în Casa Luther vor fi amenajate spații co-working, shared office space, brutărie, berărie cu producție in-situ și restaurant, cocktail bar.

Bucata rămasă din fosta clădire administrativă va fi integrată într-o clădire nouă, cu parter și două etaje, care va adăposti birouri. La 30 de metri distanță față de clădirile monument istoric va fi edificat un bloc de apartamente cu înălțimea maximă de 12 etaje spre stradă, în zona dinspre fosta fabrică de bere având 6 etaje.

image
image
image
image
image
image
pharmacy 218692 1280 jpg
copil bolnav de rujeola pojar foto shutterstock jpg
Alegeri FOTO Shutterstock jpg
calendar ortodox 2021 6 decembrie sf ierarh nicolae icoana de gabriel toma chituc jpeg
spital arad jpg
DSCF5056 jpg
new year 4720585 1280 jpg
index (3) jpg