Faceți cunoștință cu românul declarat Tezaur Uman Viu. El produce cea mai rară miere din lume: mierea de Iarbă Neagră

Ultima actualizare:

Se numește Mihai Grama și toată viața a fost atras de apicultură, îndeletnicire pe care a moştenit-o de la strămoşii săi, iar protejarea albinei carpatine a fost visul său. Este unicul vânător de albine sălbatice din ţară, care produce cel mai rar sortiment d emeire din lume: mierea de iarbă neagră.

Cine este Mihai Grama

Mihai Grama. Sursă foto: Facebook
Mihai Grama. Sursă foto: Facebook

Mihai Grama este din satul Căcuciu, comuna Beica de Jos, recunoscut pentru practicarea bărcuitului, o metodă antică prin care oamenii de la poalele munţilor Gurghiu şi Călimani îşi făceau provizii de miere. Este unicul vânător de albine sălbatice din România. Ministerul Culturii i-a acordat titlul de Tezaur Uman Viu la categoria apicultură, la propunerea Muzeului Etnografic "Anton Badea" din Reghin.

„Cred că sunt un lider în România cu această miere. Pe lângă medalia de aur de la APIMONDIA, în 2022, în 24 decembrie, la Casa Regală, la Sala Tronului de la Bucureşti, am luat ultimul titlu de excelenţă în apicultură. Şi, nu cu mult timp în urmă, am primit şi diploma de Tezaur Uman Viu, respectiv pe albinărit, bărcuit - vânătoare de albine", a declarat Mihai Grama pentru Agerpres.

Apicultorul s-a dedicat total pasiunii sale de de conservare şi protejare a calităţilor genetice extraordinare ale albinei carpatine, chiar dacă la început a fost luat în râs.

Mihai Grama. Sursă foto: Agerpres
Mihai Grama. Sursă foto: Agerpres

 „La început erau mulţi care râdeau de mine, îmi spuneau că ce tot umblu prin pădure, că doar am 100 de stupi şi mă întrebau dacă mai vreau încă o sută. Pe mine mă interesează genetic să găsesc ceva ce e peste ceea ce am eu, aşa că am găsit. De foarte multe ori, mi-am depăşit limitele (...) Apar în multe filme documentare, în presă, la posturi de televiziune, iar acum vin grupuri de turişti străini şi sunt fascinaţi că eu fac ceva inedit. Deci nu trebuie să ne pierdem identitatea", a subliniat vânătorul de albine.

„Îmi cer produse din toate colţurile lumii”

Despre mierea de Iarbă Neagră, cel mai rar sortiment de miere din lume, Mihai Grama este foarte mândru.

 „Mierea aceasta se face ca un jeleu, ca un gel, ca răcitura, iar după ce ai scos-o, ca să poţi să o filtrezi iarăşi, o pui pe sită, dar nu curge prin sită la fel ca o altă miere normală. Nu, nici vorbă! Sunt foarte multe secrete profesionale, să le spunem, care le-am furat pe parcursul multor ani de experienţă din Italia, din Spania, din Franţa”

„Eu doar asta fac de când mă ştiu, doar apicultură şi nimic altceva. Şi funcţionează foarte frumos, îmi place fiindcă mi-am îndeplinit visul.

Am oameni care îmi cer produse din toate colţurile lumii, nu a ţării sau a Europei, şi îmi pare rău că trebuie să-i refuz. Asta este producţia bună, e limitată întotdeauna şi nu pot satisface toate cererile. Şi oamenii trebuie să înţeleagă", a mai spus Mihai Grama.

De ce este mierea de iarba neagra speciala? Mierea de Iarbă Neagră este mierea produsă de către albine din nectarul de iarbă neagră Calluna vulgaris.

Această plantă crește pe terenuri silicioase și formează sub pinii maritimi un covor continuu. Nectarul acestei plante creează o miere cu gust puternic și miros de floare ce nu poate fi confundata cu alt tip de miere.

Mierea de Iarbă Neagră nu este o descoperire recenta, ea fiind apreciată pentru calitățile deosebite încă de acum câteva mii de ani. Spre exemplu, în Antichitate, mierea de iarbă neagră era folosită ca medicament la curțile faraonilor.

Acest tip de miere are proprietati unice

 Vascozitatea speciala o face imposibil de extras din faguri prin metodele obișnuite. Pentru că are proprietățile unui gel, apicultorii folosesc aparate speciale numite perforatoare pentru a o scoate din faguri. În acest mod, se obține o miere în stare pură, care se păstrează foarte bine în ciuda procentului ridicat de umiditate.

Mierea de iarbă Neagră are culoarea chihlimbarului și un gust comparativ cu cel al caramelului, care se intensifică odată cu trecerea timpului.     

Beneficiile mierii     

Datorita continutului ridicat de substante minerale, trateaza anemia si afectiunile sistemului nervos.   

Este o miere foarte nutritiva datorita bogatiei de substante benefice pentru sanatate.     

Are proprietati diuretice si este un foarte bun antiseptic, recomandat in cazul infectiilor intestinale.     

Are calitati antioxidante mai pregnante decat in cazul altor tipuri de miere.     

Mierea este un antibiotic natural. Propolisul pe care il contine are proprietati antibacteriene si antivirale.     

Este un energizant natural. Mierea contine potasiu, magneziu, fosfor si calciu.   

Ajuta digestia si stimuleaza metabolismul.     

Mentine echilibrul endocrin, regland activitatea glandelor.     

E un indulcitor natural sanatos.     Este antiinflamator, calmand iritatiile pielii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Printesa Mette Marit la 51 de ani si Printul Haakon   Casa Regala norvegiana (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
raceala jpg
insula pixabay jpg
 bagaje în aeroport Foto
primul bloc jpg
walt whitman captura video jpg
inchisoare jpg
naut jpg
black friday poluare asociatia respo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net