Fonduri din Pilonul II de pensii au dispărut! Își vor recupera românii banii?

Ultima actualizare:

Aproximativ opt milioane de români au rămas cu mai puțini bani în conturile asociate Pilonului II de pensii.

pensie bani jpeg

Este vorba despre acel procent direcționat din cotizația pentru pensie spre un fond privat. Un fel de plasă de siguranță al viitorilor pensionari, care vor primi sumele lunare din două surse.

Banii lipsă au fost investiți

Reprezentanții companiilor private care gestionează acele fonduri au explicat că banii au ajuns în investiții, anunță Antena 3.

De altfel, aceasta este o etapă normală în operațiunile celor care colectează cotizațiile. Companiile respective pot investi în depozite bancare, în acțiuni, titluri de stat, metale prețioase sau piese de tezaur.

Astfel, companiile obțin acele procente care se adaugă sumei cotizate de contribuabil. Un procent de 3,75% din veniturile fiecărui salariat din România ajunge la un fond privat de pensii.

Citește și: Ce sunt pensiile din Pilonul IV? Cum funcționează și care sunt avantajele

La jumătatea anului 2022, suma totală strânsă în fondurile private asociate Pilonului II era de aproximativ 88 de miliarde de lei. Companiile private trimit desfășurătoare detaliate beneficiarilor și astfel a fost observată scăderea sumelor din conturi

Astfel, după o analiză atentă, s-a observat că un total de 7 miliarde de lei a dispărut în investițiile menționate de administratori. Însă, au fost acele investiții inspirate? Vor fi profitabile, ținând cont de situația economică actuală?

Este posibil ca investițiile să se fi făcut cu un randament redus, dar și în zone cu risc ridicat, că am înțeles că sunt investiții care s-au concretizat în titlul de valoare cotate pe piața bursieră și ar trebui să se constituie provizioane pentru că ele au înregistrat o pierdere.

Pierderile riscă să fie mai mari

Şi sigur că din cauza aceasta trebuie să suporte beneficiarii acestui pilon, ceea ce nu este corect", a explicat Gheorghe Ialomiţeanu, fost ministru de Finanțe, pentru Antena 3.

De asemenea, acesta a avertizat că pierderile ar putea să continue, aceasta fiind o veste care dă fiori oricărei persoane care cotizează.

Trebuia ca aceste investiții să fie protejate. Spuneaţi de un proiect de lege ca să se reducă comisioanele. Păi, nu se va rezolva mare lucru, pentru că dacă se vor face în continuare investiții cu risc ridicat, s-ar putea ca pierdele să fie și mai mari în continuare", a mai spus Ialomiţeanu, pentru sursa citată.

Citește și: Marina Voica, fără pensie după o carieră de 50 de ani! Cum își duce zilele artista

Autoritățile au anunțat, de asemenea, că se caută soluții pentru ca sumele dispărute să apară, din nou, în conturile beneficiarilor, cel târziu până la finalul anului.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net