Mihail și Gavriil 2021. Tradiţii. Obiceiuri. Rugăciune. Ce nu ai voie să faci azi

Ultima actualizare:

    Mihail și Gavriil se sărbătoresc în fiecare an la 8 noiembrie
Mihail și Gavriil se sărbătoresc în fiecare an la 8 noiembrie

Mihail și Gavriil 2021 se sărbătorește la 8 noiembrie, când peste 1,3 milioane de români își serbează onomastica. În această zi, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri.

Cine sunt Sfinții Mihail și Gavriil

Numele Arhanghelului Gavriil, vine din ebraică și înseamnă, în traducere liberă, „Dumnezeu este puterea mea”. El este mesagerul veştilor bune, care a vestit naşterea Fecioarei Maria. Tot el a anunțat-o că a rămas însărcinată și-l va naște pe Hristos.  

Acest sfânt este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă în care va suna pentru a anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ.

Mihail vine tot din ebraică și se traduce prin „Cine-i ca Dumnezeu”. Sfantul Mihail transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc şi este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu. Este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliţă cu vârful îndreptat spre pământ.

Sf. Arhanghel Mihail este mai des întâlnit în tradiţiile româneşti decât Gavriil.

De sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil sunt strict interzise treburile casnice. Cei ce o vor face se vor chinui mult înainte de moarte.

De Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.

Tot în această zi, credincioșii obișnuiesc să aprindă o lumânare pentru a fi călăuziți spre Rai în viața de Apoi. În popor este cunoscut faptul că acești doi sfinți participă și la Judecata de Apoi.

Cea mai puternică rugăciune către Sfinții Mihail și Gavriil

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ti Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rosteste numele). Să-l scoată din mâna vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu (se rostește numele). Arhanghele Mihail, tu ești căpetenia cetelor îngerești. Ești voievod al puterilor ceresti, al heruvimilor, al serafimilor și al tuturor îngerilor. Fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni.

Izbăvește-mă, mare Arhanghel, de toate înșelăciunile viclene ale diavolului. Și auzi-mă pe mine, păcătosul. Mă rog ție și chem numele tău cel sfânt. Grăbește-te spre ajutorul meu și auzi rugăciunea mea!

Sfinților Arhangheli, rugați-vă pentru noi!

Pe toți cei ce-mi stau împotrivă dăruiește-i cu puterea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinților îngeri și cu ale Sfinților Apostoli.

Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăvește-mă de cel viclean, acum și pururea și-n vecii vecilor. Amin”.

CITEȘTE ȘI: Tradiţii pentru spor şi sănătate de Sfinţii Mihail şi Gavriil

image
image
image
image
image
image
Dublin 1b jpg
Papusi 1b jpg
coffee 791045 1280 jpg
rusalii jpg
incaierare bataie agresiune
silhouette 3777403 1280 jpg