Nouă lege pentru românii care au un cont la bancă. Ce vor fi băncile obligate să facă

Este posibil să se schimbe legislația bancară, din ianuarie 2025. A fost pus în dezbatere publică un proiect care va impune băncilor un sistem de alertă pentru clienții ale căror conturi sunt în pericol. 

BNR Foto: Facebook
BNR Foto: Facebook

Care va fi obligația băncilor 

Din 2025, băncile ar putea fi obligate să dispună de un sistem informatic foarte bine pus la punct. Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere un proiect de lege care va impune platformelor informatice ale băncilor și instituțiilor de creditare criterii de avizare pentru funcționare. Conform noului proiect de lege, Banca Națională a României va avea acces, la cerere, la orice informație legată de platformele de tehnologie a informației utilizate de bănci.

În baza acestui proiect, băncile vor fi obligate să furnizeze clienților informații detaliate despre sistemele informatice pe care le utilizează și despre măsurile de securitate aplicate pentru protecția datelor.

Clienții băncilor vor fi notificați despre căderile sistemului informatic 

În cazul unor căderi ale platformelor de tehnologie a informației și comunicațiilor sau a unor atacuri, băncile vor fi obligate să anunțe imediat clienții. Această inițiativă legislativă este necesară pentru a implementa directiva europeană specificată în Directiva (UE) 2022/2556 și completată prin Regulamentul 2022/2554.

Conform informațiilor de la Ministerul Finanțelor, clienții băncilor vor fi notificați despre eventualele căderi ale sistemului informatic al băncii respective prin intermediul aplicațiilor bancare și chiar prin SMS-uri. Noua lege prevede că incidentele informatice trebuie raportate autorităților competente, iar clienții afectați trebuie informați.

Când ar putea intra legea în vigoare 

Proiectul de lege este programat să intre în vigoare începând cu 17 ianuarie 2025 și are ca obiectiv transpunerea unei directive europene relevante în legislația națională. Acesta a primit avizul favorabil al Băncii Naționale a României (BNR) și al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), urmând să fie supus dezbaterii și adoptării în Parlament.

Conform Regulamentului 2022/2554, entitățile financiare sunt obligate să informeze clienții fără întârzieri nejustificate în cazul unor incidente majore legate de sistemele informatice și să comunice măsurile luate pentru a minimiza efectele acestora. Aceste prevederi includ și incidente operaționale sau de securitate legate de plăți.

Ce presupune exact noul proiect de lege

Noul proiect de lege va impune următoarele obligații băncilor:

1. Dezvoltarea unui cadru de administrare a activității instituțiilor de credit pentru a respecta cerințele privind sistemele informatice, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 2022/2554.

2. Includerea explicită a riscurilor identificate în cadrul testării rezilienței operaționale digitale în procesul de supraveghere și evaluare efectuat de BNR, în calitate de autoritate competentă pentru supravegherea prudențială a instituțiilor de credit.

3. Furnizarea de informații la cerere către BNR de către furnizorii terți de servicii în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), la care instituțiile de credit au externalizat anumite activități.

Băncile vor fi sancționate pentru deficiențe în sistemele informatice

În situația în care băncile vor fi sancționate administrativ pentru incidente sau deficiențe în sistemele informatice, BNR va publica aceste sancțiuni pe site-ul său. Conform noului Regulament, băncile și alte instituții financiare, inclusiv cele de plată, trebuie să gestioneze riscurile informatice și să aibă planuri și structuri clare în acest sens. Sistemele informatice și procedurile de gestionare a riscurilor trebuie să fie supuse unor teste periodice, inclusiv teste de penetrare, pentru a asigura securitatea acestora.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sanziana negru si stefan floroaica jpeg
image
image
image
image
image
image
apa rece gheata istock jpg
plaja pixabay1 jpg
plaja gropi istock jpg
pizza 100 m jpg
apa murdara bisoca 1 webp
Taxe si impozite Foto Primăria Pitești Facebook jpg
joe biden profimedia jpg
Pippa Middleton nuntă Foto Getty Images (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net