O nouă magistrală de metrou, în Capitală. Va avea 13 stații. Ce zone din București va lega
Ministerul Transporturilor a avizat extinderea Magistralei 4 a metroului bucureștean, o inițiativă strategică menită să îmbunătățească semnificativ infrastructura de transport public din Capitală. Noua secțiune, ce va lega Gara de Nord de Gara Progresul, se va întinde pe aproape 12 kilometri și va aduce în peisajul urban nu mai puțin de 13 stații noi, facilitând astfel accesul rapid al locuitorilor din sudul orașului către zona centrală și invers.

Noua linie de metrou va avea o lungime de aproape 12 km
Potrivit declarațiilor oficiale făcute de ministrul Transporturilor, Irinel Ionel Scriosteanu, noua linie de metrou va avea o lungime totală de 11,94 kilometri, dintre care 10,84 kilometri vor fi destinați traficului de călători, în timp ce un segment de 1,1 kilometri va fi utilizat exclusiv pentru legătura cu depoul de la Progresul. Proiectul include, de asemenea, construcția unui depou suprateran în zona Progresul, o infrastructură necesară pentru gestionarea și întreținerea garniturilor de tren, scriu cei de la ZF.
În ceea ce privește traseul propriu-zis al noii magistrale, aceasta va include 13 stații de metrou: Știrbei Vodă, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Uranus, George Rozorea, Chirigiu, Filaret, Eroii Revoluției 2, George Bacovia, Toporași, Nicolae Cajal, Luică, Giurgiului și Progresul. Aceste stații sunt concepute astfel încât să deservească zone cu un trafic intens, reducând presiunea asupra principalelor artere rutiere și oferind o soluție eficientă la problemele de mobilitate urbană.
Cât va costa proiectul și de unde vin banii
Cu o valoare estimată de 3,43 miliarde de euro (TVA inclus), acest proiect de amploare va fi finanțat printr-un mix de fonduri europene nerambursabile, alocări de la bugetul de stat și alte surse de finanțare legal constituite. Conform planificării actuale, durata de execuție a lucrărilor este estimată la 50 de luni, ceea ce înseamnă că, în condiții optime, bucureștenii ar putea beneficia de această nouă magistrală în aproximativ patru ani.
Stația Gara de Nord 2 va reprezenta punctul de interconectare cu actuala Magistrală 4, permițând astfel un transfer facil între linii și o accesibilitate extinsă pentru pasageri.
Ministrul Transporturilor a subliniat importanța acestui proiect în cadrul unui mesaj publicat pe rețelele sociale, reiterând faptul că „metroul și trenul metropolitan trebuie să devină coloana vertebrală a infrastructurii de transport public, așa cum este prevăzut în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”.