Reguli noi pentru obținerea buletinelor! Schimbarea majoră intră în vigoare pe 10 iunie

Regulile obținerii actelor de identitate se modifică din nou, după ce o lege recent oficializată stabilește că la aceeași adresă nu se mai pot înregistra mai mult de zece persoane (nici cu domiciliul, nici cu reședința).

buletin carte de identitate foto mai
Se schimbă regulile la obținerea buletinelor Foto: MAI

Nu se pot înregistra la o locuință mai mult de 10 persoane

Este vorba despre o lege recent oficializată care intră în vigoare pe data de 10 iunie, scrie Antena3 CNN.

Mai exact, în ordonanță se introduce o prevedere complet nouă ce stabilește în mod expres că „nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP (Registrul Național de Evidență a Persoanelor - n. red.) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”.

Ce altă prevedere nouă apare

Totodată, apare și o prevedere nouă ce se referă la înscrierea adresei de reședință. „Nu poate fi înscrisă în actul de identitate mențiunea privind reședința, dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”. Excepțiile amintite mai sus se aplică și în acest caz.

Ce alte schimbări au avut loc

Amintim că din iarna aceasta pentru obținerea actelor de identitate este nevoie de mai puține hârtii, românii nemaifiind obligați să mai prezinte anumite acte, printre care certificat de căsătorie sau actele casei.

Ce știm despre buletinul cu cip

Noul buletin cu cip, de dimensiunea unui card bancar, păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe act. 

Aşadar, locul nașterii nu va mai fi trecut pe noul buletin cu cip, cu va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate. Tot aşa se va întâmpla şi cu locul naşterii.

Și adresa de domiciliu va dispărea de pe buletinele cu cip, însă va rămâne inscripționată pe cele simple. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi de asemenea stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate. 

De asemenea, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea buletinului cu cip sau a cărţii de identitate electronică. 

image
image
image
image
image
image
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net