Tot mai mulţi pacienţi care au avut Covid în trecut vin cu complicaţii pulmonare şi cardiovasculare la spital

Ultima actualizare:

     Au început să vină la spitale pacienţi care au avut COVID, dar care au suferit diferite complicaţii în urma boliiFoto: Arhiva Click!
Au început să vină la spitale pacienţi care au avut COVID, dar care au suferit diferite complicaţii în urma boliiFoto: Arhiva Click!

Dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD Bihor a declarat că au început să vină la spitale pacienţi care au avut COVID, dar care au suferit diferite complicaţii în urma bolii. Cele mai frecvente complicaţii sunt cele pulmonare, însă pot apărea şi complicaţii cardiovasculare. Dr. Hadrian Borcea spune că în acest moment, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, sunt internaţi doi pacienţi intubaţi aflaţi în această situaţie, care aşteaptă eliberarea unor locuri în secţia de ATI.

"Au început să apară pacienţii care s-au vindecat de COVID dar se prezintă cu acuze urgente pe partea de complicaţii ale COVIDULUI, în special pulmonare, dar şi cardiovasculare. Cele mai frecvente complicaţii au fost legate de afectarea plămânului pe timpul pneumoniei virale şi care evoluează în continuare prost, în pofida tratamentului, şi acum au nevoie din nou de internare. Dar mai sunt şi urgenţe cardiovasculare, au fost câteva cazuri şi un număr semnificativ de tromboembolisme pulmonare, adică înfundarea unui vas de sânge la nivelul plămânilor , cu cheaguri de sânge, post-COVID.

Marea majoritate care au venit cu astfel de probleme nu au urmat un program de recuperare. Cred că în mare parte nu au unde, nu au acces la informaţia că ar putea să beneficieze de aşa ceva, în plus, spitalele acum fiind concentrate mai ales pe partea de luptă cu pneumoniile virale cu sars cov 2, partea de recuperare post pneumonie este lăsată aşa mai deoparte.

Ei intră pe o secţie de pneumologie sau pe o secţie de medicină internă, dar din păcate nu puţini sunt cei care au nevoie direct de terapie intensivă. Chiar acum avem în UPU doi pacienţi intubaţi, asistaţi respirator, aflaţi într-o astfel de situaţie şi pentru care aşteptăm locuri ca să fie internaţi pe secţia de terapie intensivă.

Ne aşteptam să fie, şi după valul 3 a existat această formă de manifestare de după COVID a bolii, practic aceste cazuri ţin de evoluţia naturală a bolii COVID-19, de aceea nu a fost o surpriză şi ne aşteptăm să tot crească numărul pacienţilor care se prezintă cu astfel de complicaţii de după COVID", a explicat Dr. Hadrian Borcea, citat de news.ro.

Miocardita, unul din efectele pe termen lung dat de Covid-19

”S-au făcut mai multe studii în ultimul an, s-a observat că unul din efectele pe termen lung ale acestei boli, COVID-19, este această miocardită. Este foarte greu de observat fără o ecografie cardiacă, dar noi nu putem să chemăm pacienţii la noi la clinică sau în general către spitale şi să facem tuturor. În acest sens, simptomatologia este extrem de importantă. Pacienţii care au simptome precum oboseala, dispnee, fatigabilitate, palpitaţii şi ştiu că au fost infectaţi cu COVID-19 trebuie să vină de urgenţă la medic să facă o ecografie şi ulterior să constatăm dacă avem această miocardită sau nu. Dacă o prindem într- fază iniţială, adică boala să nu se instaleze într-o perioadă de mai multe săptămâni, luni, ea este tratabilă, se tratează cu anumite medicamente, antiinflamatoare, fiind o boală inflamatorie. De obicei, în proporţie de peste 95% ea trece după mai multe săptămâni de tratament. În cazul în care boala nu trece, înseamnă că pacientul a fost afectat sever de miocardită şi va trebui internat şi evaluat şi investigat în continuare pe o perioadă mult mai lungă de timp", a explicat dr. Oren Iancovici.

"Mai există şi hipercoagulabilitatea pacienţilor, unde apar mai multe cheaguri în corp tot din cauza efectelor secundare ale bolii COVID-19, care ar putea să provoace blocarea arterelor, de exemplu, la nivelul mâinilor şi picioarelo,  pentru care iniţial s-a crezut că, dacă luăm anticoagulante gen aspirină sau anticoagulante orale sau injectabile, ne-arajuta mai mult, dar unele dintre efectele acestor cheaguri este şi infarctul. Sunt puţine cazuri şi în România, dar şi în lume, cazuri de infarct acut post-COVID, unde cheagurile respective au blocat arterele coronare şi au dus la aceste infarcte.

Aceste infarcte sunt de obicei la pacienţi mai tineri, 30, 40 de ani şi vin într-o surpriză foarte mare şi de obicei sunt fatale. Din păcate, pacienţii nu prea au ce face iniţial ca să scape, această miocardită apare aleatoriu, în procente foarte mici, dar din principiu trebuie să ştim, cei care am trecut prin COVID, că este important să mergem la o consultaţie la pneumolog, să mergem la un medic de familie, să mergem la cardiolog, să facem toate testele necesare şi să vedem că nu mai avem alte simptome sau reacţii din cauza faptului că am trecut prin boală",  a atras atenţia dr. Oren Iancovici.

image
image
image
image
image
image
Acasă la Ana Morodan acasa
droguri jpg
Uniunea Europeană FOTO via News
leonardo da vinci jpeg
cea mai grea bicicleta facebook jpg
Cuplu care doarme in pat - pozitii de somn FOTO Shutterstock